Kvinner fra tidligere IS-kontrollerte områder står i kø for matforsyninger i al-Hol-leiren i Syria 16. september. Foto: Maya Alleruzzo, AP / NTB scanpix
annonse
annonse

To tredeler av de spurte mener norske barn av IS-krigere bør hentes hjem, viser en fersk undersøkelse gjennomført på oppdrag fra Redd Barna.

– Regjeringen er altså i utakt med folket når de velger å la dem og mødrene bli værende i al-Hol-leiren i Syria, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) befinner det seg rundt 40 norske barn i Syria. Barn av foreldre med tilknytning til IS befinner seg i tre leirer i Syria, kalt al Hol, Ein Issa og Roj. Det er 12.000 utlendinger i disse leirene, og det blir anslått at 8.700 av disse er barn.

annonse

– Vi må først og fremst spørre oss selv: Hva er best for barna? Dette er norske barn som regjeringen har ansvaret for. Når statsministeren velger å ignorere dem, straffer hun i realiteten disse barna, hver eneste dag, for handlinger og valg foreldrene har gjort. Jeg forstår ikke hvordan regjeringen kan rettferdiggjøre det, sier Lange.

Vil ha straffeforfølgelse

I spørreundersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Redd Barna, går det også fram at 49 prosent ønsker at mor hentes hjem med barn og blir straffeforfulgt i Norge.

18 prosent oppgir at de mener barna bør hentes alene til Norge, mens mor blir igjen i Syria. 17 prosent mener mor og barn bør forbli i Syria, mens 16 prosent ikke har tatt stilling.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, har tidligere betegnet leirene som umenneskelige og bedt land som Norge om å ta hånd om egne statsborgere som befinner seg der.

Gikk ut med krav

Redd Barna og 17 tidligere statsråder fra seks partier gikk i august ut og krevde at regjeringen henter norske barn i Syria hjem til Norge.

Omverdenen er splittet når det gjelder å hente hjem barn og deres mødre fra Syria. Norge har hentet hjem fem foreldreløse søsken, og Sverige hentet i mai sju foreldreløse barn.

Østerrike og Tyskland er blant landene som har hentet hjem barn av foreldre med tilknytning til disse landene. Østerrike hentet i slutten av august for første gang hjem barn med slik tilknytning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon