Lan Marie Berg og Miljøpartiet De Grønne burde bli Høyres nye samarbeidspartner, mener Erik Løkke fra Civita. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Høyre og Miljøpartiet De Grønne bør undersøke muligheten for et samarbeid, mener Eirik Løkke. Han er rådgiver i den liberale tankesmien Civita.

I en kronikk i VG argumenterer Løkke slik:

– Selv om MDG fremdeles profilerer seg på klimautfordringen, har partiet etterhvert bygget en sterkere partiorganisasjon med mange kompetente politikere. Partiet synes videre å utvikle en mer europavennlig politikk, samtidig som det løfter frem betydningen av internasjonalt samarbeid.

annonse

Han skriver at den norske utgaven har «blitt mer lik sine europeiske venner, eksempelvis i Tyskland og Sverige». Dette mener Løkke er positivt, på grunn av en mer europeisk profil og positiv innstilling til internasjonalt samarbeid for å løse klimautfordringen.

Løkke skriver at det er uunngåelig at klimaløsninger vil ramme de fattigste på kort sikt, eksemplifisert med bompenger. Men han mener at en langsiktig løsning er et bedre kollektivtilbud. I mellomtiden kan vi «kompensere for slike klimatiltak gjennom velferdsstatsordninger og lavere skatt til de som tjener minst». Han er klar på hva som er det største hinderet for et samarbeid mellom Høyre og MDG:

– Den største utfordringen for et samarbeid er utvilsomt petroleumspolitikken. MDG ønsker å avvikle norsk oljeindustri så raskt som mulig, mens Høyre i likhet med Arbeiderpartiet anser det som lite realistisk å avvikle den så raskt som MDG vil.

annonse

Men anbefalingen er klar:

– På kort sikt er det vanskelig å se muligheten for et nærmere samarbeid mellom MDG og Høyre, blant annet fordi Høyre allerede er en del av en flertallsregjering. Men på lenger sikt bør begge partier undersøke mulighetene for et nærmere samarbeid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon