Den overfylte gummibåten ble observert av besetningen om bord på Ocean Viking onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det norske skipet Ocean Viking har plukket opp 73 mennesker fra en overfylt gummibåt om lag 50 kilometer fra Libyas kyst.

De var i nød, og flere av dem om bord var dynket i drivstoff, skriver Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter.

Besetningen på Ocean Viking oppdaget gummibåten med hjelp av kikkert under patruljering i internasjonalt farvann utenfor Libya. Aksjonen fant sted like før solnedgang onsdag.

annonse

Ocean Viking seiler under norsk flagg. Skipet driftes av Leger Uten Grenser i samarbeid med SOS Méditerranée.

Tirsdag hentet samme skip om bord 109 mennesker under to ulike oppdrag utenfor Libya. Først ble 48 hentet opp fra en overfylt trebåt. Deretter ble 61 mennesker plukket opp fra en plastbåt.

Ocean Viking har bedt den libyske kystvakten om å koordinere ansvaret for å sikre et trygt alternativt sted å sette menneskene i land. Myndighetene i Libya har tilbudt seg å stille havnebyen Khoms til rådighet til dette formålet. FN anser Libya som et utrygt sted.

Lørdag fikk 82 mennesker som var reddet om bord på Ocean Viking, gå i land på den italienske øya Lampedusa. Fem europeiske land er enig om å ta imot dem, og med norsk flagg seilte Ocean Viking deretter igjen i retning Libyas kyst.

annonse

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er sterkt kritisk. Han mener at fartøyene med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

MSF mener det ikke finnes data som bekrefter noen direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon