Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) og hennes skolestreik for klimaet har generert mye omtale så langt i 2019. Ifølge Retriever er hun mer omtalt enn flere norske partiledere. Foto: AP / NTB scanpix.
annonse
annonse

Resett har ved flere anledninger stilt spørsmål rundt omstendighetene ved den skolestreikende svenske jenta som brått ble verdensberømt.

Resett er vel kanskje det eneste mediet, med unntak av den danske journalisten Mikael Jalving. Han kom med en kritikk av boken til moren, der han konkluderte med at han heller ville anmelde moren til politiet enn å anmelde boken.

Les også: Dansk journalist slakter bok om Gretha Thunberg: – Jeg har lyst til å melde moren til politiet

annonse

I Nettavisen kommenterer overlege i psykiatri Fred Heggen morens selvbiografi etter å ha lest den. Han er ikke nådig mot moren. Heggen er godkjent veileder i psykodynamisk psykoterapi. Utdannet i rettspsykiatri og underviser i voldsrisikovurdering. Han sitter også i Legeforeningens utvalg for kvalitet og pasientsikkerhet.

– Moren til Greta heter Malena Ernman. Hun er ingen internasjonal berømthet, men forsøker kanskje å bli det, siden hun utgir en bok med datteren avbildet på omslaget, skriver Heggen og legger til.

– Boken heter «Huset brenner – om en familie og et klima i krise», og er Ermans forsøk på å finne en sammenheng mellom egne familieproblemer og den påståtte klimakrisen.

Les også: Litteraturkritiker reagerer på at Greta Thunberg brukes som salgsplakat

annonse

Vi kan observere at klimaet er i forandring. Det er ikke noe nytt i jordas historie som strekker seg over noen milliarder år. Vi lærte på skolen at det var varmere under vikingtiden enn det er i dag, vannstanden var også et par meter høyere. Så ble det kaldere og vi fikk Svartedauden. Men den gang hadde de ikke termometer. Det ble ikke tatt i bruk før på slutten av 1800 tallet.

I boken er moren full av seg selv, og bedriver storslått selvskryt. Hun fremstiller seg selv som talentfull og begavet.

– Hun har også to andre interesser, som hun dyrker hemningsløst. Den første interessen handler om diagnoser, nærmere bestemt nevropsykiatriske diagnoser. Interesse nummer to handler om klimaet, skriver Heggen.

Les også: NRK kommer haltende etter, og Greta Thunberg er levende bevis på at man trenger alternative medier

Teorien om menneskeskapte klimaendringer har vært gjenstand for mye oppmerksomhet i media. En kan spekulere i hvorfor værmeldingen har blitt overtatt av redaksjonen og blir presentert som sensasjonelle toppsaker. I de siste årene har teknologien ført til at vi kan følge en orkans herjinger minutt for minutt, før kunne vi knapt lese om den i en liten notis i avisen.

annonse

Heggen vil ikke fjerndiagnosere, men likevel stiller han spørmål om moren kan lide av «Münchhausens syndrom by proxy».

I følge Wikipedia er det en psykiatrisk forstyrrelse der en omsorgsperson skaper falske symptomer hos et annet menneske ved å påføre det sykdom eller skade for å tilfredsstille sine egne indre behov. Offeret er som regel barnet til personen som dermed får oppmerksomhet og sympati som lidende forelder.

– Ernman er altså svært opptatt av diagnoser, men hun er ikke opptatt de diagnosene som muligens kunne passet på henne selv. Nei, det er lidelsene hun mener døtrene er rammet av, hun vil til bunns i. Og resultatet av utredningene som døtrene må gå gjennom, deler hun ukritisk med hele verden, sier han og tilføyer.

– I boken opererer hun skråsikkert med tvilsomme, nevropsykiatriske diagnoser. Den samme skråsikkerheten er til stede når hun omtaler de klimautfordringene hun mener verden står overfor.

Kan moren være narsissist? At hun har urealistisk høye tanker om en selv og bruker sin egen familie til å fremme seg selv.

Hvorfor er det ingen i media som har stilt de spørsmålene?

Barn har krav på et vern og det er medias oppgave beskytte dem. Selv om hun passer så godt inn i teorien om menneskeskapte klimaendringer. Hun kom fra intet og de skapte henne til et symbol på barns opprør mot foreldrene.

– Ja, hvem klarer vel å smile når man står der som et preprogrammert medium, og forteller en siklende verdenspresse at vi om kort tid vil stå overfor en katastrofe av apokalyptiske dimensjoner, skriver Fred Heggen.

annonse

Hva om overlegen i psykiatri har rett – kanskje det egentlig ligger en familietragedie bak?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon