Leder av Venstre Trine Skei Grande og stortingsrepresentant Abid Raja. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Den siste tiden har den politiske debatten blitt dratt ned i et dragsug av sinne og forargelse over karakteristikker. Noen må ta ansvar, og fremst blant dem er Abid Raja og Venstres ledelse.

Raja sier selv at ord betyr noe, og da oppleves det nesten litt bisart at han selv benytter seg av formuleringer som så til de grader mistenkeliggjør og demoniserer sine meningsmotstandere. Han snubler i sin egen snare.

Det er synd, for mange husker en litt annen Abid Raja. En som faktisk adresserte problemer i innvandrermiljøer, og var åpen for dialog, ikke minst med Carl I. Hagen. Han bidro til å sette voldtektskulturer på dagsorden, da han for flere år siden medvirket i et radioinnslag der han tok for seg mange innvandrermenns degenererte og nedverdigende syn på norske kvinner. Han spurte innvandrerungdom om hva de mente om voldtekt i 2008, og ble selv sjokkert over svaret.

annonse

Les også: Eks-muslim anklager Abid Raja for å dra «det evige offerkortet»

Overdramatisering

Abid Raja omtaler innvandrergrupper og muslimer som om de var ynkelige. I det hele tatt snakker mange venstreliberale svært ofte om hvor undertrykte innvandrere i Norge er, og da spesielt ungdommene. Det blir helt malplassert. 

annonse

Muslimer og andre minoriteter i Norge er privilegerte borgere i et av verdens rikeste land, med gratis skolegang, velferd til alle og lovfestede rettigheter. Det er ikke synd på de aller fleste som bor i Norge, muslimer inkludert. Nå må det snart bli slutt på hyperfokuseringen på små detaljer i politiske budskap. Nå blåses det opp, og det påstås at Facebook-innlegg om båtmigranter bidrar til å undertrykke frie borgere i Norge. 

Det har ikke vært manko på islam- og innvandringskritikere, både i og utenfor Frp, som har tatt avstand fra regelrett muslimhat. Man skal analysere mye for å få et utspill om økt islamsk innflytelse over det norske samfunnet til å dreie seg om mistenkeliggjøring av alle personer med muslimsk bakgrunn. 

Abid Raja bør være i stand til å innse at det nettopp er hans utsagn som nå bidrar til å piske opp mye sinne og fiendtlighet på alle kanter. Det er ikke en holdbar forklaring at han hevder å ikke ha visst at «brun» betyr nazi. Det fremstår mildt sagt svært underlig at en politiker, som attpåtil er advokat, med alt hva det innebærer av interesse og engasjement for samfunnet og den politiske historien, ikke vet at betegnelsen «brun» er avledet av Hitlers brunskjorter.

Tar en Listhaug

Raja prøver rett og slett å ta en Listhaug. Han er for Venstre det som Frp-nestlederen er for sitt parti, og som Lan Marie Nguyen Berg på sett og vis er for MDG. Raja trykker på noen knapper, i et forsøk på å skape blest om seg selv. Han vet hva han driver med, og står nå i sentrum for debatten. Oppmerksomheten og fordømmelsen av innvandringskritisk retorikk skaffer ham muligens en heiagjeng internt i Venstre, som igjen kan øke hans innflytelse innad i partiet. Vi må huske at vi lever i et land der folk som Eivind Trædal regnes som seriøse samfunnsdebattanter. 

Dialogorientert statsminister

Dette er ikke lett for Erna Solberg. Som andre har nevnt tidligere, fremstår statsministeren som veik og avmektig i denne situasjonen. Likevel bør alle som har tatt Abid Rajas kommentarer ille opp anerkjenne at vi, til tross for dagens debattklima, har en statsminister som i det minste ikke slenger med rasistleppa, og som tar avstand fra den slags. Det samme gjelder for så vidt også Kjell Ingolf Ropstad, og det er veldig positivt.

Det er mye man kan være uenig med Solberg i, men hun er og forblir en dialogorientert, stabil og respektabel politiker. Her markerer hun tydelig avstand fra demonisering av innvandringskritikere. Selv vil hun nok heller snakke om litt viktigere ting. Det er ikke hun som er årsaken til denne fordummede debatten. 

annonse

Les også: Lars Gule politianmelder Helge Lurås for en kommentar skrevet på Facebook

Må ta konsekvensen

Raja og Venstre må ta konsekvensene av eget resonnement. Vil de virkelig sitte i en regjering med et parti de mener agerer fremmedfiendtlig eller «brunt»?

Nå er det bare å håpe at denne debatten dør ut fort. Den stjeler fokus fra det som egentlig er sakens kjerne; den radikale innvandringsliberalismen, og hva den gjør med Norge og Vest-Europa. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon