- Resett - https://resett.no -

Akademikere hevder det norske samfunnet gjennomsyres av raseideologi

I en tekst i Morgenbladet [1] skriver førsteamanuensis Ronald Mayora Synnes og PhD i utdanningsvitenskap Sanda Fylkenes om det de kaller «hvitheten». 

Selv om Norge beviselig er et av verdens minst rasistiske samfunn mener de to kronikkforfatterne at «hvitheten», en påstått form for raseideologi, gjør seg gjeldende i dagens norske samfunn. 

– Hvithet, som en type raseideologi, kan forstås som en form for definerende samfunnsstruktur som kommuniseres til oss på mer og mindre synlige måter. Den kan for eksempel presentere hva det vil si å være fullgod norsk – hvilke verdier og normer du skal ha, at du skal elske ski, brunost og friluftsliv og, selvfølgelig, at du skal være hvit, skriver kronikkforfatterne.

annonse

– Den kommer til uttrykk som små og nesten usynlige, systematiske og hverdagslige praksiser: Den er bestandig og allestedsnærværende. Ingen slipper unna! Eksempler på slike hverdagspraksiser kan være de skarpe blikk som rettes mot hijabkledde kvinner eller antatte ikke-hvite gutter og jenter på gaten. Og ikke minst, hvitheten kan komme til uttrykk gjennom det banale og alt for vanlige «hvor kommer du fra, egentlig?»- spørsmålet.

Les også: Slutter på verdensberømt universitet på grunn av for mye «hvithet» [2]

Assimilering

annonse
[3]

De to mener også at visse minoritetsgrupper, som samer og kvener, kan aksepteres av «hvitheten», men at dette ikke skjer med minoritetsgrupper med mørkere hud. De påstår at den nordiske «hvitheten» kan «fremstilles globalt som en bedre, renere og vakrere form for hvithet sammenlignet med hvite fra østeuropeiske land». Likevel vedgår de at det finnes «ikke-hvite» som aksepteres i det norske samfunnet, men de mener samtidig at dette er fordi disse «ikke-hvite» innretter seg i «hvithetens» praksis og raseideologi. 

– At hvithet ikke diskuteres som en mulig reell grense for «etnisk norskhet» gir den en taus makt som skjuler det faktum at «etnisk norsk» egentlig betyr hvit-norsk.

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474