Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Klagen fra Laila Bertheussen mot VG skal behandles i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag. Hun mener avisa skapte et inntrykk av at hun ble «tatt på fersken».

Saken kommer opp i PFU onsdag 25. september, skriver fagbladet Journalisten.

Bertheussen mener ifølge klagen at VG har slått fast opplysninger det ikke er dekning for, blant annet da avisa skrev i en tittel: «Opplysninger til VG: PST sikret bevis med hemmelig kamera».

annonse

– Klager mener VG skapte et inntrykk av at Bertheussen var «tatt på fersken», skriver PFU-sekretariatet i en oppsummering av klagen.

Fem punkter

Bertheussen har klaget inn VG for brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten, blant dem punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse.

VG avviser at avisa har brutt god presseskikk, men erkjenner at redaksjonen «kunne vært enda tydeligere vedrørende omstendigheter knyttet til overvåkingen».

annonse

– Vi kunne presisert at det aktuelle kameraet skulle være ukjent for samboerparet. Dette representerer likevel ikke et brudd på retten til samtidig imøtegåelse, som tidligere beskrevet var ikke tilleggsopplysningen et sentralt poeng, skriver VG til PFU.

Siktet av PST

Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter flere hendelser ved parets bolig i Oslo. Wara gikk av da det ble kjent at samboeren var siktet i én av sakene. Hun fikk også status som mistenkt i de andre sakene. Bertheussen erkjenner ikke straffskyld.

PST opplyste torsdag til NTB at saken sendes over til Statsadvokaten for påtalemessig avgjørelse i nærmeste framtid. Det kan blant annet ende med tiltalte eller henleggelse.

Dommer: Over ti år gamle dommer legges normalt ikke vekt på

Mer enn ti år gamle dommer tillegges normalt ikke vekt i en rettssak, ifølge dommer Ina Strømstad. Hun uttaler seg generelt, ikke spesielt om Bertheussen-saken.

Laila Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å ha tent på parets egen bil ved boligen deres i Oslo i mars i år.

annonse

Onsdag denne uka skrev Filter Nyheter at Bertheussen tidligere er dømt for bedragerier, tyverier og dokumentforfalskning. Ifølge avisas opplysninger sonet hun en dom på 30 dagers fengsel i Bredtveit fengsel i Oslo i begynnelsen av 1986. I to andre saker fikk hun betingede dommer.

Dommene falt i tidsrommet mellom 1982 og 1989.

Jo eldre, jo mindre vekt

Tidligere avgjørelser kan tas med inn i vurderingen av skyldspørsmålet, oftest for å belyse eventuell modus, forteller Ina Strømstad i dommernes mediegruppe til Dagbladet.

– Det er opp til retten å vurdere hvilken vekt de har. Jo eldre – eller jo fjernere de er fra det forholdet som nå behandles – desto mindre vekt vil tidligere dommer ha. Avgjørende bevis for skyldspørsmålet har tidligere domfellelser ikke, sier Strømstad.

Hun understreker at hun uttaler seg på generell basis.

Ifølge Ina Strømstad kan tidligere avgjørelser ha betydning for straffen, men det skal normalt ikke legges vekt på dommene når de er mer enn ti år gamle.

Forsvarer reagerer

Forsvarer John Christian Elden reagerte på at opplysningene om at opplysninger om de tidligere dommene kommer fram nå.

– Det virker som et forsøk på å sverte henne i mediene og har ingen relevans for faktum i denne saken, sa Elden til NTB.

Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister da det ble kjent at samboeren var siktet i én av sakene. Hun fikk også status som mistenkt i saker knyttet til flere hendelser ved parets bolig. Bertheussen erkjenner ikke straffskyld.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon