Illustrasjonsbilde: Instagram appen på mobil. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Bloggerne Ulrikke Falch, Ida Evita de Leon og Camilla Lorentzen har bedt sine følgere boikotte nettstedene BliVakker.no og Netthandelen.no, med motiv i politisk uenighet.

De sier til NRK de er sterkt uenige med gründer Einar Øgrey Brandsdal, som de mener bidro til brakvalget for Demokratene i Kristiansand. Brandsdal har også engasjert seg mot tvillingabort, og er imot eiendomsskatt og bompenger.

Ulrikke Falch, som har omlag 900 000 følgere på Instagram, har oppfordret sin følgere til å lese NRK-saken og avgjøre om Brandsdal er noen de ønsker å kjøpe sminke fra.

annonse

– Jeg mener at vi som individer har mer makt enn vi tror, og at vi bør bruke pengene våre som stemmesedler og at sosiale medier er en genial kanal for å oppfordre folk til å bruke stemmeretten også utenom valgkampen.

Les også: Terrorforsker refser Sindre Bangstads unyanserte Norges-kritikk

Retter skytset mot Demokratene

– Pengene du bruker på BliVakker.no eller Netthandelen.no bruker Einar på å drive valgkamp i Kristiansand. Han er en av grunnene til at Demokratene har ti representanter i bystyret, sier hun til NRK.

annonse

Camilla Lorentzen har tidligere samarbeidet med BliVakker.no i forbindelse med et løp til inntekt for kreftforeningen. Nå oppfordrer hun sine følgere boikott.

– Jeg oppfordrer til boikott fordi de pengene som firmaet BliVakker og Netthandelen.no drar inn i siste instans havner hos en person med holdninger som jeg på ingen måte kan relatere meg til, sier hun.

Kritikk

Boikotten møter imidlertid kritikk, og en av dem som reagerer er Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk. På Twitter kaller han aksjonen «nedrig og feig».

annonse

«Boikottaksjonen fra disse influenserne er nedrig og feig. Har de ikke lært noe som helst om demokrati og meningsmangfold?», skriver han.

– Det å bruke denne typen økonomiske sanksjoner mener jeg er helt forkastelig. Det må være lov å ha meninger om tvillingabort uten at næringsvirksomheten blir påvirket og rammet av det, sier Selbekk til NRK.

– Her straffer man enkeltpersoner som har helt legitime meninger, man bør ikke bruke forbrukermakten til å gå etter meninger.

Ineffektivt

Beate Sørum, som jobber med organisasjoner, digital kommunikasjon og innsamlinger, har liten tro på boikott som et virkemiddel.

– Tradisjonelt sett har ikke boikott vært spesielt effektivt. Det har ofte skapt mer mediestyr enn faktisk endring på bunnlinjen til bedriftene. Man sier at omtrent en fjerdedel av disse fører til faktisk endring, sier hun til statskanalen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon