annonse
annonse

Drapstrusler og grov jødehets har fått stå i VGs kommentarfelt i årevis. På avisens debattsider er rasistiske begreper flittig anvendt. 

Det har vært et stort fokus i andre medier og blant politikere på Resetts kommentarfelt de siste dagene. Frp-politiker Jon Helgheim har bedt Resett-redaktør Helge Lurås «rydde opp». En meget stygg kommentar ble lagt ut på Resetts Facebook-side, og den ble umiddelbart slettet da redaksjonen ble gjort oppmerksomme på den.

Et av spørsmålene som har kommet opp er hvor raskt man må forvente at mediene klarer å slette grove og straffbare kommentarer. Førsteamanuensis Lars Gule ved OsloMet, som har tipset politiet om Resett-kommentarer, har følgende betraktning:

annonse

– Spørsmålet er hvor langt det juridiske ansvaret strekker seg i en slik sammenheng. Dette er uklar jus. Om jeg husker rett, ble en baltisk avis felt også i EMD for å ha latt et innlegg i deres kommentarfelt (ikke Facebook) bli liggende for lenge, selv om det altså ble slettet. Situasjonen er prinsipielt ikke annerledes for folk med Facebook-side.

– Dette er noe av bakgrunnen for at det kan være straffbart 1) å formidle hatefulle og hetsende ytringer i et kommentarfelt, og 2) å la en trussel stå for lenge på Facebook, skrev Gule, da han begrunnet sitt tips til politiet om en artikkel forfattet av Helge Lurås og det tilhørende kommentarfeltet.

Les også: Lars Gule politianmelder Helge Lurås for en kommentar skrevet på Facebook 

Tusenvis av kommentarer

annonse

Resett forhåndsmodererer alle kommentarer på Resett.no, men har ikke slike muligheter på Facebook. I løpet av de to årene Resett har eksistert har kommentarfeltet blitt Norges mest aktive, med opp til seks tusen kommentarer om dagen. Det er sjelden eller aldri under to tusen kommentarer som må gjennomgås av moderatorene.

Helge Lurås opplyser at det er tatt grep de siste ukene for å stramme inn.

– De som kommenterer hos oss vil ha lagt merke til at vi er blitt en del strengere på hva som slippes igjennom. Vi prøver å anlegge en noe mer anstendig tone. Både for å lokke flere til kommentarfeltet, men også i erkjennelse av at innlegg i kommentarfeltet blir brukt av Resetts motstandere til å sverte oss.

– Så langt er tilbakemeldingene stort sett positive, også fra de som kommenterer. Det skal som regel bare en liten omformulering til, et litt mindre kraftfullt utrykk til, så blir tonen i kommentarene annerledes samtidig som meningen beholdes. Ja, i noen tilfeller kommer også meningen klarere frem, sier Lurås.

Like kommentarfelt

annonse

– Da jeg ble intervjuet av Dagsrevyen påpekte jeg at det ikke var så stor forskjell på Resetts kommentarfelt og for eksempel VGs kommentarfelt under de aktuelle artiklene. Men at der alltid er Resett som blir utsatt for kritikk. Jeg henviste blant annet til at Raja ble kalt «brunsneglen Raja» i en kommentar på VG.no, som lå ute i minst seks timer før VG slettet den.

Dette ble imidlertid klippet vekk i den saken som ble sendt på Dagsrevyen på onsdag. Lurås sier også at de har påpekt tidligere at andre kommentarfelt har inneholdt drapstrusler. Slik blir imidlertid aldri tatt opp i de andre mediene eller av folk som Lars Gule, mener Resett-redaktøren.

– Det er kun Resett de er ute etter. De ønsker å stemple våre lesere som unikt radikale og uhøflige, men dette er bare dårlig og vinklet journalistikk, sier Lurås.

VG Debatt: – Dere er landsforrædere og fortjener en kule i pannen

Med tanke på diskusjonene om hvilket ansvar man har for å slette grove kommentarer, har Resett gjort noen raske søk i VGs debattsider for å se hva som ligger ute av kommentarer hos dem. Det vi fant var blant annet grov jødehets og rasistiske betegnelser.

Ordet «nigger» er for eksempel skrevet 5756 ganger i VGs kommentarfelt som fortsatt ligger åpen. 

Undersøk saken selv ved å klikke her.

annonse

 

Men det finnes enda grovere ordbruk hos VG. I en kommentar som har blitt liggende ute i hele 15 år kan vi lese følgende:

– Men faen……ja selvsagt….men faen….hvor store patter har egentlig moren din? kan du se til helvette å la være med å fyre deg opp på den måten der? forbannede horejævel av en forpult jødefaen? SATAN I HELVETTE!!!! jeg skal drepe deg og moren din.

 

Å ønske noen drept er også populært på VGs debattsider.

– Dere er landsforrædere og fortjener en kule i pannen, skrev brukeren Gubban i 2007.

– Jeg vil drepe mine naboer, skrev en annen.

Mens andre ønsker at både Snowden og Yassir Arafat burde vært skutt og drept.

Vi har også andre skjermbilder, og dette kun etter 30 minutters leting på VGs nettside.

Resett var ikke født da disse kommentarene ble skrevet i VG, og det er ukjent for oss om noen av disse har ledet til domfellelse. Det synes heller ikke å ha kommet noe krav om at VG skal slette kommentarene.

Kommentarene står fremdeles. De er ikke slettet. Selv ikke etter 15 år.

Lars Gule har kontaktet politi og anmelder Helge Lurås for å spre hatefulle ytringer. Foto: NTB scanpix.

 

– Når Lurås provoserer, må han ta ansvar for kommentarfeltet, sa Frps Jon Helgheim.

Det var kommentarer om Abid Raja Helgheim siktet til. Men her er hva som har stått ute på VG om Frps tidligere leder Carl I. Hagen siden 22. desember 2003.

– Jeg ville også ha problemer med å mobilere de helt store krokodilletårene dersom Cal I. Hagen ble skutt rett ned.

Denne kommentaren ble skrever i 2003, for 16 år siden. Og den står fremdeles.

Annonsørboikott

Det er ofte kommentarfeltet til Resett som blir trukket frem rasistisk og hetsende og som brukes som argument når aktivister tar kontakt med annonsører for å implementere en annonseboikott. Og den har virket. Resett har omtrent ingen inntekter fra annonser overhodet.

– Det er leserne som må hjelpe Resett til å overleve, sier Lurås. Vi bruker store ressurser på å moderer kommentarfeltet for nettopp å unngå slike ting som fortsatt finnes i VGs kommentarfelt.

Lurås håper flest mulig kan tegne abonnement eller donere på andre måter i høst.

– De siste ukene har vi hatt over femti-seksti tusen lesere om dagen. Det er ikke så mye som skal til fra hver enkelt før vi klarer å fylle det moderate budsjettet vi har satt.

Lurås forteller at inntektene er bedre enn i 2018, men at Resett inntil videre ser vi ut til å gå i minus også i 2019.

– Men høsten i fjor var positiv for donasjonene, og spesielt julemånedene. Vi håper på det samme i år, avslutter Lurås.

Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS «Resett fast» (59,- pr. mnd.) eller SMS «Resett» (200,- en gang) til 2474.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon