Elbiler lades. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

– For en som er genuint opptatt av klima og miljø, er det totalt uforståelig at ikke såkalte grønne partier er opptatt av at politikken må bygge på internasjonal solidaritet, og ikke bare ta hensyn til hva som er best for oss i Norge.

Dette skriver Geir Martinussen i Dagbladet. Han er elektroingeniør og tidligere universitetslektor i matematikk ved OsloMet. Han mener elbiler er årsak til stor grad av forurensing. Men mye av forurensingen belastes andre land. Martinussen etterlyser internasjonal solidaritet.

– Hvorfor er ikke spørsmål om den totale globale forurensingen et hovedtema i den norske debatten?
Den globale forurensningen ved produksjon av en elbil er så omfattende at min nabo, som kjører ca. 10.000 km i året, faktisk kan kjøre sin seks år gamle dieselbil i over ti år før den har påført miljøet et tilsvarende CO2-avtrykk som en elbil har gjort allerede før den kommer ut fra fabrikken.

annonse

Helseskadelig støv, forurensing av vannkilder og jordsmonn og uttørking av våtmarksområder er noen av konsekvensene i land som f.eks. Kenya. Men norske politikere gir elbiler store fordeler.

–Elbiler, som er langt tyngre enn fossilbiler, sliter vel så mye på veiene, og de virvler opp vel så mye helseskadelig svevestøv.
Og staten taper i tillegg milliarder av kroner på at det ikke betales avgifter ved kjøp av elbil.

Bompenger, parkeringsavgift, kollektivfelt: Alt dette oppmuntrer til å kjøre elbil i stedet for å reise kollektivt. Samtidig viser analyser fra SSB at det er velstående mennesker som nyter godt av alle disse subsidiene. Martinussen har også et stikk til MDG:

– At partiet til stadighet uttaler at de elsker bomringen, betyr vel ikke at de også elsker at elbilene fortsetter å bidra til veislitasje, svevestøv og økt biltrafikk?

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon