En oppblåsbar klode var med under demonstrasjonen i Sydney, Australias fungerende statsminister Michael McCormack mener at protestene «kun er forstyrrende». Foto: Rick Rycroft / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Over hele verden går skoleelever til klimastreik – for tredje gang. Fredagens streik kan bli den største.

Demonstrasjonene fredag blir holdt i forkant av at verdens ledere møtes i New York neste uke for å delta på FNs hovedforsamling. Mandag samles statsoverhodene til FNs klimatoppmøte.

Asias unge sparket fredag i gang det som kan bli en av de største globale klimaprotestene i historien. I Australia gikk mer enn 300.000 klimademonstranter ut i gatene i Melbourne og Sydney og over 100 andre små og store byer, ifølge arrangørene. Protestene kan dermed være de største i landet siden Irakkrigen i 2003. Demonstrantenes krav er null CO2-utslipp innen 2030.

annonse
Global streik

Deretter gikk det slag i slag: I en rekke øystater i Stillehavet var det protester fredag, mens over 200 ungdommer stormet miljødepartementet i Thailands hovedstad Bangkok og la seg ned for å spille døde, ifølge Reuters.

Demonstrantene krever mer handling fra myndighetene.

– Thailand er et av landene som er mest sårbart for klimaendringer. Vi ser allerede konsekvensene av tørke, flom og mangel på vann, alt dette skjer allerede, sier en av arrangørene, Nanticha Ocharoenchai, til nyhetsbyrået DPA.

annonse

Også i Japan, Hongkong, India, Sør-Afrika, Uganda, Filippinene, Afghanistan, Polen og en rekke andre land ble det arrangert klimastreik fredag.

Fikk fri

Demonstrasjonene, ofte omtalt som «den globale klimastreiken» eller Fridays for Future, er inspirert av svenske Greta Thunberg, som startet protestbølgen da hun begynte å skulke skolen og sette seg foran Riksdagen hver fredag. Etter hvert har hun fått med seg skoleelevene i flere land i protestbevegelsen «Fridays for Future».

I USA er det planlagt over 800 arrangementer fredag, blant annet i New York der byens 1,1 millioner skoleelever har fått fri for å klimastreike, ifølge The New York Times.

I Tyskland er det varslet rundt 400 protester fredag, samme dag som koalisjonsregjeringen til Angela Merkel greide å bli enig om en pakke med tiltak for å kutte utslippene etter en 18 timers maratonforhandling.

I Storbritannia sier talsmenn for den globale bevegelsen Youth Strike 4 Climate at et rekordhøyt antall trolig vil delta på rundt 200 arrangementer landet over.

Ni streiker i Norge

I Norge er det planlagt streiker fredag på ni steder, fra Svalbard til Kristiansand, opplyser Natur og Ungdom. I Oslo møtes ungdommene på Eidsvolls plass foran Stortinget.

annonse

– Vi er drittlei av feige politikere som lar klimaendringer gå ut over vår verden og vår framtid, heter det fra arrangementet.

Nestleder Haldis Tjeldflaat Helle i Natur og Ungdom mener demonstrasjonene må få konsekvenser for de internasjonale samtalene.

– Vi forventer at statsminister Erna Solberg tar oss på alvor og kunngjør et skifte i norsk klimapolitikk på FN-toppmøtet neste uke, sier hun i en pressemelding.

Toppmøte for ungdom

Natur og Ungdom forventer også at regjeringens statsbudsjett, som presenteres 7. oktober, legger opp til utslippskutt i et tempo som samsvarer med Norges klimamål om 45 prosent utslippskutt innen 2030.

– Det siste året har over 60.000 barn og unge streiket for å kreve klimahandling. Nå er det på tide at regjeringen gir oss et statsbudsjett som tar klima- og naturkrisen på alvor, sier Helle.

I tillegg til mandagens klimatoppmøte arrangerer FN lørdag også historiens første toppmøte for unge ledere og klimaaktivister.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon