Einar Gerhardsen (Ap) feiret 90 år og ble hyllet under et festmøte i Oslo i 1987. Her sammen med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap). Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB scanpix
annonse
annonse

Historiker Harald Berntsen mener dokumentarserien om Einar Gerhardsen retusjerer vekk de problematiske sidene ved landsfaderen.

Harald Berntsen er en norsk historiker. Han er aktiv på den radikale venstresiden i Norge, og har blant annet skrevet bok om Johan Nygaarsvold. I en kronikk i Klassekampen anklager han Erling Borgen for å ikke ha et ønske om å fortelle hele historien.

Begrunnelsen er en rekke unøyaktigheter, utelatelser og faktafeil. Han påpeker også «den retusjeringa Borgen foretar av tre viktige innsatser som Gerhardsens sto for etter at han sommeren 1940 hadde rykka opp til formannsvervet i Arbeiderpartiet under Oskar Torps fravær som statsråd i eksilregjeringa i London».

annonse

Les også: Jan Bøhler kritisk til medieoppslag om ny Gerhardsen-dokumentar

Dette handler blant annet om «samtaler med det halv-fascistiske Fedrelandslaget om å danne ei «norsk front»-regjering under tysk okkupasjon», noe som ble hemmeligholdt i mange år etter krigen. Berntsen skriver:

– I likhet med Martin Tranmæl i Stockholm, var Trygve Bratteli klar over hvor ødeleggende denne virksomheten kunne bli for Einar Gerhardsen når Norge blei fritt igjen, og skreiv bare indirekte om saka i «Våren som ikke kom». Gerhardsen sjøl holdt da også godt på hemmeligheten i sine memoarer, og Erling Borgen følger nå opp overfor nye generasjoner.

annonse

Berntsen nevner også at Gerhardsen foreslo å begrense antallet partier til to eller tre, og at Stortinget fra 1936 ikke skulle kalles sammen igjen etter krigen. Regjeringen Nygaardsvold skulle trekke seg, og Hjemmefronten skulle bli sittende med makten inntil en ny grunnlov var utarbeidet. Gerhardsen skulle ha en sentral posisjon.

Alt dette forblir unevnt i de første episodene av Borgens dokumentar om landsfaderen Gerhardsen. Berntsen avslutter:

– Erling Borgen nøyer seg i stedet med å repetere Gerhardsens egne memoarer som den dag i dag må sies å ha rekorden i sjølforherligende retusjering i hele den norske politiske erindringslitteraturen. Det lover ikke godt for fortsettelsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon