Ekstremismeforsker Lars Gule. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
annonse
annonse

Lars Gule har tipset politiet om en hatefull leserkommentar til en Resett-artikkel publisert på Facebook.

Tipset er absurd, siden Resett-redaksjonen fjernet den hatefulle kommentaren straks man ble klar over den, og personen som postet kommentaren er blokkert fra Resetts Facebook-sider. Hva mer kunne Resett ha gjort? Forhåndsmoderering av kommentarer er ikke mulig på Facebook. Skulle noen ha vært anmeldt, måtte det være personen som har skrevet den hatefulle kommentaren.

Tipset fremstår som et markeringsbehov fra Gules side, og en eventuell sak bør raskt kunne henlegges av politiet. 

annonse

Les også: Lars Gule politianmelder Helge Lurås for en kommentar skrevet på Facebook

Til tross for at tipset er absurd, og at saken raskt bør kunne henlegges av politiet, er det grunn til å kommentere Gules opptreden. Tipset berører utvilsomt en viktig problemstilling, nemlig spørsmålet om hvorvidt vi skal kunne stilles til ansvar for det andre måtte velge å gi uttrykk for på en blogg, hjemmeside eller liknende vi har opprettet.

Internett gjør at alle gratis kan opprette sin egen blogg. Og for en billig penge kan folk skaffe seg kamera og redigeringsutstyr som gjør det mulig å produsere videoer av høy kvalitet. Det betyr at vanlige mennesker i prinsippet kan spre sine tanker og meninger til offentligheten på linje med de tradisjonelle massemediene. Og de som er dyktige eller har flaks, kan raskt skaffe seg et massepublikum.

annonse

Samtidig sier det seg selv at en vanlig blogger med arbeid og familie ikke har mulighet til å moderere kommentarene til de hundrevis eller tusenvis av følgere vedkommende kanskje har klart å skaffe seg. En blogger er ikke en tradisjonell mediebedrift med flere titalls ansatte – og gjerne noen millioner i pressestøtte – som har råd til å ansette folk til å moderere nettkommentarer. 

Dersom Gule skulle få gjennomslag for prinsippet om at den enkelte skal kunne holdes ansvarlig for det andre måtte finne på å ytre på en blogg eller hjemmeside vedkommende har opprettet, blir det å drive en populær blogg eller hjemmeside med mulighet for leserkommentarer en risikosport vanlige mennesker ikke kan tillate seg – i hvert fall ikke dersom man tar opp temaer som utløser følelser og ikke alltid like gjennomtenkte kommentarer, for eksempel innvandring, islam, klima og pelsdyroppdrett.

Resett er ingen blogg. Men nettavisen er heller ikke en tradisjonell mediebedrift med flere titalls ansatte som skattebetalerne har blitt tvunget til å delta i finansieringen av, snarere en gruppe idealister som jobber for noe de tror på. Og det er derfor urimelig av Gule å kreve at Resetts lille redaksjon ikke bare skal moderere leserkommentarer til artikler avisen selv har publisert, men også bedrive en døgnkontinuerlig overvåkning av egne Facebook-sider for umiddelbart å kunne fjerne eventuelt grums. Ingen av de store avisene bedriver den type overvåkning av egne Facebook-sider som Gule krever, ja man kan få inntrykk av at de knapt bryr seg om å moderere det de måtte ha av debattsider.

Men ikke bare det å ha en blogg eller en hjemmeside blir farlig dersom Gules tanker om den enkeltes ansvar for andres ytringer skulle vinne frem. Bare det å ytre seg på nettet blir en risikosport.

Mange av oss skriver 10, 15 eller flere nettkommentarer i løpet av en ikke alltid like spennende dag ved pc-en, som vi publiserer på Facebook og andre nettfora. I løpet av kort tid blir det flere hundre kommentarer. Og vi sjekker bare sporadisk hva andre måtte ha funnet på å skrive av kommentarer til våre kommentarer. Men det betyr at de færreste av oss har oversikt over hvorvidt noen har skrevet en kommentar  av typen «Enig, XX burde få en kule i pannen» som svar på en eller annen leserkommentar vi har skrevet – før vi eventuelt får et brev fra politiet om at en person som Lars Gule har tatt skjermdump av nettdebatten og anmeldt oss for ekstremisme, siden vi ikke har sørget for at kule i pannen-utsagnet ble fjernet.

Skulle Gules syn på det utvidede ytringsansvar, eller hva man skal kalle det, vinne frem, ville det dessuten være fritt frem for all verdens aksjonistgrupperinger til å bringe ubehagelige stemmer til taushet ved selv å fabrikkere ekstremistiske utsagn de kan anmelde folk for å ha spredt. En gruppe aksjonister kan for eksempel selv publisere rasistiske leserkommentarer på Resett, eventuelt etter å ha skaffet seg falske nettprofiler, og satse på at Resetts moderatorer ikke legger merke til dem i havet av leserkommentarer, for så å anmelde Resett til politiet for spredning av ekstremistiske og hatefulle ytringer.

annonse

Les også: En kule for mye!

Vi lever i en brytningstid der brede befolkningsgrupper ikke lenger har tillit til den liberal-globalistiske eliten og de tradisjonelle massemediene. Dette skremmer selvsagt eliten og de tradisjonelle mediene. Og et av våpnene de bruker for å holde på sitt herredømme, er å innføre lover om redaktøransvar, ekstremisme og hatefull tale slik at det blir vanskeligere og ubehageligere for vanlige folk å ytre seg. 

Trolig er det bare et tidsspørsmål før det også her på berget kommer lover om at bloggere og folk med hjemmesider som når ut til mer enn noen hundre personer, skal ha redaktøransvar på linje med avisredaktører. 

Men det vil i så fall bety en kortslutning av internett som en arena der vanlige mennesker frimodig kan ytre seg og utveksle tanker om spørsmål som opptar dem.

Derfor er Lars Gules politianmeldelse av Resett farlig og noe man bør ta tak i og argumentere imot, og ikke bare en absurditet eller et forsøk på gloriepusning fra Gules side man kan forbigå i taushet i forvisning om at saken vil bli henlagt av politiet.

For å bevare internett – det største frigjøringsprosjekt siden den franske revolusjon – som en arena der vanlige borgere uten frykt kan ytre seg, må vi slå tilbake Gules forsøk på å innføre et utvidet ytringsansvar for vanlige folk på linje med avisredaktører. Bare ytringer vi selv har fremført eller utvetydig har gitt vår støtte til, skal vi som vanlige borgere eventuelt kunne gjøres strafferettslig ansvarlig for.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon