Sveriges utenriksminister Anna Lindh ble drept av en innvandrer fra Jugoslavia, Mijailo Mijailović. Drapet på Olof Palme forblir uoppklart. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX SVERIGE
annonse
annonse

Situasjonen i Sverige forverrer seg ubønnhørlig, år for år. Nå diskuteres det åpent om Sverige er i ferd med å bli en «failed state».

Sverige var et beundret land, et homogent, trygt og velstående sosialdemokratisk paradis hvor likestilling var en selvfølgelighet. På noen få tiår har landet endret seg markant. Snart har en tredjedel av befolkningen utenlandsk bakgrunn, brutal gjengkriminalitet er dagligdags. Ingen reagerer noe særlig når håndgranater kastes, bomber sprenges eller unge jenter gjengvoldtas.

Når en kvinne ble skutt i ansiktet og drept mens hun bar på et spedbarn, kom det riktignok reaksjoner fra mange hold. Men ingen nevnte innvandringen, og alle ble raskt enige om at situasjonen krevde et bredt samarbeid, men selvsagt uten Sverigedemokraterna (SD).

annonse

Les også: Kristersson vil samarbeide med Lövfen for å bekjempe volden, SD utestenges

Hva er en failed state?

Britannica har en definisjon av «failed state» (kollapset stat) som kan få oss som følger Sverige tett til å grøsse. Jeg går gjennom noen punkter og ser hvordan de passer som beskrivelse på Sverige.

annonse

«Er ikke i stand til å utføre de to fundamentale funksjonene som suveren nasjonalstat: Den har mistet autoriteten over sitt territorium og sitt folk, og kan ikke beskytte sine nasjonale grenser».

Den svenske stat har mistet kontrollen i deler av Sverige. De har ikke lenger voldsmonopol. Kommuner leier inn egne sikkerhetsvakter som erstatning for et politi som aldri er til stede. I såkalte utsatte områder er voldsmonopolet oppgitt. 60 områder regnes som utsatte, 22 av disse som særlig utsatte. Et annet begrep er no go-soner. I disse områdene har politiet mistet kontroll, kriminelle og/eller religiøse og etniske grupperinger styrer.

566.000 mennesker lever i slike områder. Det er riktignok bare 6 prosent av befolkningen. Men når man ser på Sverige som en helhet, så er det ikke lenger et trygt land. Selv små steder på landsbygda opplever utrygge tilstander. Mange unge jenter tør ikke gå ut alene, risikoen for å bli voldtatt er for stor. Den enorme veksten i særlig gjengvoldtekter er så og si 100 prosent på grunn av innvandringen.

Les også: Sverige: Når utryggheten tar overhånd

Sverige har ikke mistet kontrollen over grensene. De har gitt bort kontrollen. «Mitt Europa bygger ikke murer», som Lövfen sa det. «Vi må åpne våre hjerter», erklærte Reinfeldt.

Man påstår at man har strammet inn. Men den nesten ufattelige innvandringen fortsetter i et tempo man ikke har sett noen gang i verdenshistorien.

På grunn av familieinnvandring, asylsøknader og forlenget oppholdstillatelse anslår Migrationsvärket at rundt 650.000 vil få oppholdstillatelse i perioden 2018-2021. De kommer i hovedsak fra muslimske land som Syria, Afghanistan, Irak, Iran, Eritrea och Somalia. Samtidig synker antallet etniske svensker på grunn av lave fødselstall.

Hvis utviklingen fortsetter blir etniske svensker et mindretall i sitt eget land om noen få år. Allikevel kalles det en konspirasjonsteori å påpeke at befolkningen skiftes ut.

annonse

Sviktende infrastruktur og svake institusjoner

En kollapset stat er ikke i stand til å levere de grunnleggende tjenestene til innbyggerne. I Sverige slås det alarm om sviktende vannforsyning og strømforsyning. Situasjonen i skolene beskrives som «anarki». Helsetjenestene svikter, pensjonister blir uteliggere. Valgsystemet er som i et u-land og åpner for valgjuks.

Les også: Mange rapporter om valgfusk i Sverige – særlig SD og AFS er rammet

Universitetene fylles opp av sinnsyke postmodernister som får politisk gjennomslag for å innføre genusteorier i barnehager. Ingen våger protestere, av frykt for å miste jobben. Det svenske forsvaret har blitt en vits, for noen år siden leste jeg om hvordan elever på Krigsskolen måtte forklare angrepsplanene sine ut fra et «genusperspektiv».

Boligmangelen er katastrofal, og svensker må stille seg bakerst i køen. Politiet svikter. Brutale voldtekter av små barn blir i liten grad oppklart. Noen få blir dømt, i den svenske «rettsstaten» anses en ukes samfunnstjeneste passende for å voldta en 12 år gammel jente til blods.

Selv LO-medlemmer har mistet troen på fremtiden.

annonse

Mange advarer

Ingrid Carlquist har skrevet om samme tema på bloggen Ingrid&Maria. Men det er ikke bare «høyreekstremister» som advarer. Den anerkjente journalisten Janne Josefsson skriver «Det lukter kruttrøyk i verdens beste land».

– Vi kaller det multikultur, men i virkeligheten har vi skapt sosialt, økonomisk og menneskelig apartheid i Sverige.

Han skriver om Sjumilaskolan i Hisingen i Göteborg, hvor mindre enn én prosent har svensk som morsmål. Skolen er et «samlebånd» som leverer unge gutter til kriminelle gjenger. 26 prosent av guttene er straffedømte noen år etter avsluttet skolegang.

Professor i etteretningsanalyse William Agrell skriver i SvD:

– Samfunnets voldsmonopol, selve kjennetegnet for en suveren statsmakt, har blitt gradvis uthult og fins ikke lenger. Den væpnede kriminelle volden får en effekt som mer og mer ligner terrorisme.

Torbjörn Tegnhammar (M) kritiserer i Expressen fokuset på «kommunepolitisk dill-dall» som satsing på festivaler, skateboard, falaffelkvelder og støtte til foreninger. Han frykter at svenskene vil bevæpne seg som følge av statens manglende evne til å sørge for ro, orden og trygghet.

Men han vil ikke samarbeide med SD, siden «SDs politikk forsterker segregering». Ingen fokuserer på den massive innvandringen.

Selv krefter på den ytterste venstresiden advarer. I kommunistenes tidligere avis Flamman kunne vi nylig lese:

– Velferden eroderes ut og infrastrukturen forvitrer. Om vi ikke stopper utviklingen nå vi Sverige se radikalt annerledes ut om 20 år.

Anna Dahlberg skriver om exit-samfunnet:

– Hva skjer i et samfunn der innbyggerne tviler på at samfunnskontrakten vil bli overholdt? Jo, man begynner å fundere over hvordan man kan løse situasjonen for seg selv og sine nærmeste.

Svensker som kan flytter vekk fra problemene. Kun de som mangler midler blir igjen. De svakeste lider, som vanlig. De velstående elitene sitter trygt i sine limousiner og gated communities. Blir situasjonen for ille flytter de ut av landet, de er jo «anywheres» som den britiske forfatteren David Goodheart beskriver det.

Les også: Sverige: Kaoskultur og oppløsning

Konsekvenser for Norge

Norge har en lang og ubeskyttet grense mot Sverige, og en kollaps i Sverige vil ha store konsekvenser for vårt land. Men dette er ikke tema i den politiske debatten.

Sverige er ikke ennå en «failed state». Men svenske politikere, media og akademiske elite konkurrerer omtrent i å sørge for at landet kollapser så raskt som overhodet mulig. «Point of no return» er ikke langt unna, kanskje allerede passert. Men ingenting skjer, ingen gjør noe.

Toget har forlatt perrongen. Bremsene har sviktet og det er grønt lys hele veien til undergangen. Sverige møter snart sitt virkelige Waterloo.

Men det som virkelig burde bekymre oss som bor i Norge, er at selv om vi faktisk kan se inn i framtiden, og se hvordan utviklingen vil bli, så er det så og si ingen politisk vilje til å gjøre noe for å skape en trygg framtid for våre barn.

Sverige beveger seg raskt mot statlig kollaps. Norge følger lydig etter, bare i litt lavere tempo.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon