Aldri har det vært varmere på kloden enn de siste fem årene. Det bekymrer ekspertene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

De siste fem årene var samlet den varmeste femårsperioden siden man begynte med varmeregistreringer for 150 år siden.

Det kommer fram i en fersk rapport fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO).

Foreløpige beregninger som ble offentliggjort søndag, viser at snittemperaturen i perioden var 1,1 grader varmere enn snittet i førindustriell tid (1850-1900). Sammenlignet med den forrige femårsperioden økte snittemperaturen med 0,2 grader.

annonse

Tegnene på og virkningen av klimaendringene – slik som økt havnivå, issmelting og ekstremvær – økte også i løpet av siste femårsperiode, ifølge rapporten.

Tallene blir offentliggjort dagen før klimatoppmøtet under FNs høynivåuke i New York, der FNs generalsekretær António Guterres vil presse på for å få medlemslandene til å øke sine kuttmål for drivhusgasser.

For å nå målet om togradersmålet, det vil si å hindre at temperaturen på kloden øker mer enn 2 grader innen 2100 sammenlignet med førindustriell tid, må innsatsen for å kutte i drivhusgasser bli tredoblet, sier WMOs direktør Petteri Taalas.

Istedenfor å falle, har også andelen karbondioksid i atmosfæren vokst med 2 prosent i 2018 og er nå kommet opp i 37 milliarder tonn.

annonse

Mer alvorlig er det at det foreløpig ikke er noe tegn på at kloden er i ferd med å nå utslippstoppen, punktet hvor nivåene vil starte å falle, heter det i rapporen. Nivåene vokser imidlertid ikke like fort som den globale økonomien, påpekes det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon