Illustrasjonsbilde. REUTERS/Eddie Keogh
annonse
annonse

USA har i mange år hatt en trend innen akademia i retning venstreradikale idéer rundt identitet.

Dette har ført til nær borgerkrigslignende tilstander på universitetene, hvor konservative talere slik som Ben Shapiro trenger politibeskyttelse og studentene lærer å hate Amerika, Vesten og hvite mennesker. Hvite studenter læres opp til å bli etnomasochister.

Enn så lenge har vi i Norge vært forholdsvis skånet for denne utviklingen, men leserinnlegget «Hvithetens tause makt» i Morgenbladet av Ronald Mayora Synnes og Sandra Fylkenes viser at disse idéene nå også har nådd Norge.

Les også: Redaktør i Morgenbladet foreslår å bøtelegge Resett for kommentarfeltet

Forfatterne bygger på såkalt «hvithetsstudier» som problematiserer folk som er hvite i huden. De klarer kunststykket å benekte at hvite finnes, samtidig som forferdelige egenskaper slik som kolonialisme, imperialisme og slaveri gis en bestemt hudfarge: hvit.

Påstanden er ikke bare parodisk selvmotsigende, men også en historieforfalskning. Imperialisme, kolonisering og slaveri er ikke unikt hvite fenomener, men har funnet sted over hele verden i alle kulturer.

I den grad det er noe særegent med den europeiske varianten – og særlig den britiske – er det hvor sammensatt den var, med negative og positive virkninger. Britenes store imperialistiske prosjekt var å eliminere slaveri over hele verden, og i India avskaffet de den barbariske skikken med enkebrenning. Hvithetsstudier utelater beleilig disse sidene ved den europeisk kolonitiden.

Utelatt er også det faktum at Midtøsten og Nord-Afrika var senter for afrikansk slaveri i et omfang som får alle andre kulturer til å blekne til sammenligning målt i brutalitet og omfang. Saudi-Arabia forbød slaveri så sent som i 1962, men menneskerettighetsgrupper rapporterer at slaveri praktiseres uformelt den dag i dag. Etter borgerkrigen i Libya har den muslimske slavekulturen blusset opp igjen i form av åpne slavemarkeder. Under IS-regimet fikk denne kulturen sin mest ekstreme uttrykksform i moderne tid.

annonse

Les også: Ansatte i Morgenbladet retter skytset mot sjefredaktør Anna B. Jenssen

I USA har tankegodset til forfatterne fått større fotfeste, og trenden der er at det er hvite som ekskluderes fra det gode selskap. Senator Elizabeth Warren fortalte stolt hele verden at hun var indianer helt til DNA-tester viser at hun hadde færre indianske aner enn en gjennomsnittlig amerikaner. Rachel Dolezal var en kjent svart aktivist helt til det ble avslørt at hun hadde hadde hvite foreldre. En transkjønnet hvit mann fra Florida insisterer på at han er en filippinsk dame ved navn Ja Du.

Denne transrase-trenden går stort sett bare en vei: hvite som ønsker å være en annen rase. Hvorfor det er slik er ikke vanskelig å forstå. Hvithetsstudier stempler folk av europeisk avstamning som onde. Alle etniske grupper på jorden har lov til å være stolte av sitt opphav, kultur og røtter – unntatt europeiskættede.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon