Israels tidligere forsvarssjef Benny Gantz får støtte som statsminister fra Israels arabiske valgallianse. Foto: AP / Sebastian Scheiner / NTB scanpix
annonse

I et brudd med sin egen tradisjon har Israels arabiske valgallianse besluttet å støtte tidligere forsvarssjef Benny Gantz som ny statsminister.

Det er første gang siden 1992 at de viktigste arabiske partiene, som har gått sammen i en fellesliste, støtter en israelsk statsministerkandidat over en annen.

Lederen for Felleslisten, Ayman Odeh, sier til Israels president Reuven Rivlin at deres fremste prioritet er å fjerne statsminister Benjamin Netanyahu fra makten, og at de derfor vil støtte Gantz.

annonse

Felleslisten av arabiske partier fikk 13 mandater ved valget og er dermed det tredje største partiet i nasjonalforsamlingen Knesset. Ett parti i alliansen med tre medlemmer støtter ikke beslutningen, men selv om alle 13 går for Gantz, er ikke det nok til at han blir statsminister.

Rivlin innledet søndag sonderinger for å se hvem han først skal be om å danne regjering. Netanyahus Likud fikk 31 mandater ved valget, mens Gantz’ Blått og hvitt fikk 33. Begge er derfor langt fra de 61 de trenger for å danne regjering.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.