Illustrasjonsfoto av IS-kriger med IS-flagg. Foto: WELAYAT SALAHUDDIN / AFP
annonse
annonse

En IS-terrorist fra Sverige dro hjem for å få helsehjelp, før han på ny sluttet seg til terrororganisasjonen IS.

I et TV-intervju med det kurdiske mediet ReProduction, gjengitt av Expressen, sier den svenskfødte IS-terroristen Khaled Shahadeh (29), som nå sitter i et kurdisk fengsel i Syria, at han fikk helsehjelp av den svenske staten, etter at han ble skadet i strid mot syriske regjeringssoldater i 2014.

– Hele skulderen sprengtes. Jeg hadde vanskeligheter med å bruke armen min, sier Shahadeh i intervjuet.

annonse

Les også: Sverige: Fra «folkhem» til «failed state» på to generasjoner

Fikk privat helsehjelp i Tyrkia

Etter at IS’ eget helseregime mislyktes i å lege Shahadehs skader, fikk IS-terroristen 8000 dollar for å kjøpe privat helsehjelp i Tyrkia. Da også denne helsehjelpen feilet, fikk han tillatelse til å dra til Sverige for å søke hjelp der.

– Da jeg ankom Sverige ventet Säpo (svensk etterretning red. anm) på flyplassen. De var litt urolige for hvorfor jeg vendte tilbake til Sverige, forteller Shahadeh, som også kan opplyse om at sikkerhetspolitiet skysset ham fra flyplassen.

annonse

– De begynte umiddelbart å stille spørsmål om hvorfor jeg vendte tilbake og hva jeg skulle gjøre i Sverige. De var tydelige fra begynnelsen, og sa at jeg ikke hadde gjort noe som strider mot loven. De sa at det ikke finnes noen lov som sa at jeg ikke fikk slutte meg til al-Dawla eller gjøre jihad.

Etter å ha fått helsehjelp på svenske skattebetaleres regning dro Shahadeh i 2015 tilbake til Syria og IS.

– Det fikset nervene. Jeg hentet meg inn. Jeg giftet meg og vendte tilbake med min kone hit, forteller han.

Krigsforbrytelser 

Shahadeh forteller også om krigsforbrytelser han har vært vitne til.

annonse

– Det verste jeg har sett var kanskje krigsfangene som ble ført bort fra Sheikh Suleiman, sier han.

– Noen ble henrettet, andre fikk sine hoder avkuttet. Det verste jeg har sett med mine egne øyne.

Shahadeh ble igjen hos IS frem til den avsluttende striden i Baghouz våren 2019, da han flyktet og havnet i kurdisk fangenskap. Nå håper han at svenske skattebetalere punger ut, og hjelper ham igjen.

– Hele folket, og ikke bare min familie, vil jeg be om tilgivelse. Om Sverige vil hjelpe oss, la dem hjelpe oss. Vi er takknemlige om Sverige hjelper oss ut herfra, sier terroristen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon