TEnigheten om hvordan den syriske grunnlovskomiteen skal settes sammen kom under et toppmøte mellom Irans president Hassan Rouhani (t.v.), Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin forrige mandag. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er enighet om å opprette en grunnlovskomité i Syria, bekreftet FNs generalsekretær António Guterres mandag.

Komiteen skal inkludere representanter fra regjeringen og opposisjonen og vil få bistand fra FN. Beslutningen ses som et etterlengtet skritt i den langvarig fastlåste fredsprosessen.

– Jeg tror fullt og fast at etableringen av en syrisk-ledet grunnlovskomité kan bli starten på en politisk vei mot en løsning på den årelange krigen, sa Guterres.

annonse

Generalsekretæren understreket at komiteen kommer i stand på syrisk initiativ og at det er syrere som vil lede prosessen. Arbeidet med å få på plass en komité som skal utarbeide en ny grunnlov for Syria, har pågått i lang tid.

Komiteen vil begynne sitt arbeid i løpet av få uker. Det skal ikke være nevnt noen dato for når arbeidet skal være ferdig. Guterres beskriver komiteen som troverdig, balansert og inkluderende.

– Grunnlovskomiteens arbeid må følges av konkrete handlinger for å bygge tillit og fortrolighet slik at min spesialutsending gir fra seg sitt mandat for å støtte opp under en bredere politisk prosess framover, sa Guterres.

FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen sa tidligere mandag at han har hatt et svært positivt møte med Syrias utenriksminister om etableringen av komiteen. Han roser også kontakten med den syriske opposisjonen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon