Foto: AP Photo/Michael Varaklas
annonse
annonse

Den greske regjeringen ber om hjelp fra utlandet etter at antall asylsøkere i Moria-leiren på Lesvos passerte 12.000, og leiren sa nei til å ta imot flere.

Mandag holder myndighetene på Lesvos og politiet krisemøte for å drøfte situasjonen.

Leiren rommer nå fire ganger så mange mennesker som den har plass til. For få uker siden passerte antallet 10.000, i slutten av august nærmet tallet seg 11.000, og før helgen hadde tallet steget til over 12.000. Fredag ga leirledelsen beskjed om at leiren ikke kan ta imot flere.

annonse

Krisen på den greske øya er den verste siden hundretusener tok seg i båter fra Tyrkia til greske øyer i 2015. Både beboere og frivillige i leiren har i lang tid beskrevet forholdene i den nedlagte militærleiren som forferdelige.

To ikke navngitte offentlige tjenestemenn på Lesvos opplyste i helgen at nykommere enten sover under åpen himmel eller i telt utenfor leiren. Samtidig fortsatte båtene fra Tyrkia å komme. Flere av de nyankomne er blitt innkvartert i en FN-drevet transittleir nord på øya etter at Moria-leiren stengte.

Krisemøte i Aten

Lørdag innkalte Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis til krisemøte for andre gang på to uker.

Han er ventet å ta opp saken med både Tysklands statsminister Angela Merkel og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York denne uken, ifølge avisen Kathimerini.

annonse

For to uker siden varslet Mitsotakis økt patruljering i stredene mellom Tyrkia og Hellas, men gummibåtene fortsetter å komme. Fredag kom over 400 mennesker til Lesvos, og gjennom helgen har det kommet enda flere.

– Blir alvorlig syke

Greske myndigheter har kun én lege i leiren, og Leger Uten Grenser (MSF) har konstatert at leiren har ført til at alvorlig psykisk syke barn og voksne blir enda sykere av å være i leiren.

Et flertall av beboerne i Moria er fra Afghanistan, mens andre kommer fra Syria, Irak, Iran og Kongo. Blant dem er det flere traumatiserte krigsflyktninger, som har vært utsatt for tortur og annen vold.

– De har vært her så lenge at de ikke lenger har noe håp. De som så vidt holdt seg flytende tidligere, er alvorlig syke nå. Betingelsene de lever under, gjør dem sykere, sa psykolog Katrin Glatz Brubakk til NTB nylig. Hun jobber på MSFs klinikk i leiren.

Møte på Malta

I begynnelsen av september ble 1.400 mennesker flyttet fra Lesvos til leirer på fastlandet. Gleden var stor over endelig å få forlate leiren. Men etter ankomst til leiren i Nea Kavala nord for Thessaloniki, ble det klart at det ikke var nok telt til å innkvartere alle de nyankomne. Enkelte uttalte til nyhetsbyrået AFP at forholdene i Nea Kavala var enda verre enn i Moria.

annonse

Mandag møtes noen av EUs innenriksministre på Malta for å drøfte hvordan andre EU-land kan bidra til å ta imot flyktninger og migranter som blir reddet i Middelhavet av private redningsskip. Italia, Malta, Frankrike og Finland, som nå har formannskapet i EU, deltar på møtet. Det er også ventet at ministrene vil drøfte situasjonen i Hellas.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon