2019. REUTERS/Issei Kato/File Photo
annonse
annonse

Japan må kvitte seg med en million tonn radioaktivt vann etter atomlykken i Fukushima. En tsunami slo ut kjølevannsystemet og atomreaktorene begynte prosessen med nedsmelting.

De har forsøkt å rense det, men vannet er fremdeles radioaktivt. Dette skriver VG.

Japans miljøminister Yoshiaki Harada har uttalt at det dessverre ikke finnes andre løsninger enn å slippe det radioaktive vannet ut i havet.

annonse

11. mars 2011 ble kysten nordøst i Japan rammet av en voldsom tsunami etter et kraftig jordskjelv.

Over 18.000 mennesker mistet livet. Kjempebølgen slo ut kjølesystemene til tre av de seks reaktorene ved atomkraftverket Fukushima Daiichi, 240 kilometer nord for Tokyo. Alle de tre reaktorkjernene smeltet ned, noe som medførte utslipp av radioaktive stoffer.

Les også: Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 2011

annonse

Flere hundre tusen mennesker ble evakuert fra området ved kraftverket på grunn av strålingsfaren. Minst 1.600 personer, mange av dem eldre, har dødd av fysiske og psykiske belastninger som følge av evakueringen. Oppryddingen i og rundt det ødelagte kraftverket er ventet å ta opptil 40 år.

Tre tidligere sjefer ved Fukushima-anlegget i Japan ble frikjent etter atomulykken. Ofrene stiller seg uforstående og vil anke avgjørelsen.

En tidligere styreleder i operatørselskapet Tokyo Electric Power (Tepco) og to tidligere visepresidenter risikerte opptil fem års fengsel. Men torsdag ble Tsunehisa Katsumata (79), Sakae Muto (69) og Ichiro Takekuro (73) frikjent i en domstol i Tokyo.

Les også: Tre Fukushima-sjefer frifunnet – overlevende reagerer sterkt

Dermed har ingen så langt blitt dømt i forbindelse med den katastrofale atomulykken. Både den japanske regjeringen og Tepco må imidlertid gjennom en rekke andre sivile søksmål fra innbyggerne i Fukushima.

Ordfører Ichiro Matsui i storbyen Osaka, ser ikke bort fra at vannet kan slippes ut i Osaka-bukten.

annonse

– Om det er en nødvendighet for Japan, og det ikke utgjør noen som helst fare for omgivelsene, kan det bli dumpet hos oss, sier han, ifølge lokale medier, og påpeker at han først ønsker eksperter til å vurdere faren ved et eventuelt utslipp i bukten, skriver VG.

Nabolandene er kritiske til Japans store lager med radioaktivt vann, og Sør-Korea skal ifølge CNN ha tatt opp dette med japanske myndigheter.

– Myndighetene i Sør-Korea vet godt hvordan håndteringen av det forurensede vannet fra Fukushima-kraftverket kan påvirke helsen og sikkerheten til folk i begge land, og i en hel nasjon, står det i en pressemelding fra sørkoreanske myndigheter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon