Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX
annonse
annonse

Direktøren for Virke Handel, Harald Andersen mener at grensehandelen har blitt så omfattende at det er på tide å vurdere tobakksavgiften på nytt, og får støtte av Frp.

Som representant for handelsbransjene i landet, ser Virke-direktøren at mange kjøper tobakk i utlandet.

– Tiden er inne for å diskutere tobakksavgiftene, sier direktør i Virke Handel, Harald Andersen.

annonse

Virke estimerer med at hver fjerde snusboks kjøpes i utlandet, og at mange utenlandske nettaktører tar hele veksten i snusmarkedet.

– Det er en grense for hvor høy avgiften kan være før det bikker og gir motsatt virkning. Folk drar til grensen og hamstrer, det er jo ikke det vi ønsker, sier Virke-direktøren til E24.

Videre sier Andersen at han forstår at dette er en sak mange politikere ikke vil ta tak i, men påpeker at antallet snusere i Norge øker, samtidig som tobakksomsetningen stagnerer, og at det derfor er noe som ikke stemmer.

Les også: Helge Lurås og Shurika Hansen har søkt opptak i Norsk Redaktørforening

Får støtte av Frp

Stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen i Fremskrittspartiet deler Andersens bekymringer, og mener man må finne en balanse mellom avgiftsnivået i Norge og nivåene i våre naboland.

– Frp vil ha svenske avgifter på tobakk i Norge, nettopp for å unngå handelslekkasje og smugling. Virkes utspill er helt i tråd med hva Frp har sagt i mange år, sier Bruun-Gundersen til E24.

Men Frp står alene i ønsket om å reforhandle dagen avgiftsnivå. Den politiske viljen til å adressere dette i de andre partiene er lav.

Helsepolitisk talsperson og stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe, sier til E24:

annonse

– Det er et bredt politisk flertall for å holde avgiftene på dagens nivå. Og nå som avgiftene har stått stille i flere år, har Senterpartiet i sitt alternative budsjett gått inn for å øke tobakksavgiften.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon