Stephen Yaxley-Lennon, kjent som Tommy Robinson, snakker til tilhengere utenfor rettsalen Old i juli 2019. Foto:Tolga AKMEN / AFP
annonse
annonse

Facebook innrømmer at det er en bevisst strategi å fjerne innlegg som inneholder navnet Tommy Robinson.

Tommy Robinson er en britisk islamkritiker som nylig slapp ut av fengsel, etter å ha sonet en dom for såkalt «forakt for retten». Mange har bitt seg merke i at deres Facebook-innlegg der Robinson nevnes blir slettet. Nylig opplevde også stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) at Facebook fjernet et innlegg han hadde publisert, som handlet om Tommy Robinson.

Les også: Facebook har fjernet Tommy Robinson innlegget til Per-Willy Amundsen

annonse

Å beskytte minoriteter er viktigere enn å beskytte Tommy Robinsons ytringsfrihet, hevder Peter Münster overfor den danske avisen Berlingske. Han er Facebooks kommunikasjonssjef i Norden.

– Man kan gjerne problematisere islam eller diskutere konsekvensene av innvandring til Europa. Men det er en kategori av personer som vi ikke tillater å ha en tilstedeværelse på vår plattform. Og man kan heller ikke bruke plattformen til å støtte eller hylle dem.

– Så hvis man skriver Tommy Robinson, punktum, så vurderes dette som støtte, og dere fjerner det?

annonse

– Ja, vi forventer at brukerne er oppmerksomme på reglene og overholder dem. Derfor krever vi også at hvis man vil bruke hans navn for å problematisere et eller annet, så må man skrive det i en kontekst. Hvis ikke, fjerner vi det.

Les også: Facebook sensurerer klimadebatten

Münster er tydelig på hvordan Facebook prioriterer, og sier rett ut at hensynet til sikkerhet for minoriteter veier tyngre enn hensynet til ytringsfrihet. Tommy Robinson er «en person som bruker sin posisjon til å oppfordre til hat og vold mot noen bestemte minoriteter», sier Münster, uten å komme med et eneste eksempel.

Münster sier Facebook ikke har vært flinke nok til å ta ansvar for det som skjer på plattformen, og hvordan folk bruker Facebook.

– Vi skal hele tiden være på utkikk etter om folk bruker Facebook til å oppildne til hat og vold.

I en kommentar kaller debattøren Christian Marcussen Tommy Robinson for «han som ikke skal navngis», og sammenligner ham med lord Voldemort i Harry Potter-universet.

Marcussen opplevde selv å få innlegg fjernet fra sin Facebook-side, kun fordi han påkalte dokumentasjon og begrunnelse for utestengelsen av Robinson. Marcussen skriver:

– Sannheten er at Facebook i praksis har monopol på den politiske debatten i sosiale medier. De har en reell makt til å blokkere hvem som helst uten å stå til ansvar for noen, og uten å levere den minste dokumentasjon for påståtte overtredelser. Deretter har de makt til å slette alle oppslag, artikler og profiler som omtaler eller problematiserer denne blokkeringen.

annonse

– Det burde sette noen tanker i gang.

I et intervju på Deadline sammenlignet Münster Tommy Robinson med Ratko Mladic, den serbiske generalobersten som er dømt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon