annonse
annonse

Lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, sier de folkevalgte starter en formell gransking som kan føre til at Donald Trump stilles for riksrett.

– Jeg kunngjør at Representantenes hus går videre med en offisiell riksrettsgransking, sa Pelosi tirsdag.

Den innflytelsesrike 79-åringen har det siste året høstet kritikk fra flere partifeller i Kongressen, blant dem Alexandria Ocasio-Cortez, for å ha vært avvisende til å starte en riksrettsprosess. Nå har hun snudd.

annonse

– Presidentens handlinger avslører at han har krenket sin ed, vår nasjonale sikkerhet og integriteten i våre valg. Han må stilles til ansvar. Ingen er hevet over loven, la hun til.

Omstridt telefonsamtale

Bakgrunnen for beslutningen er at Det demokratiske partiet vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å starte en etterforskning av Hunter Biden, sønnen til tidligere visepresident Joe Biden.

En ansatt i amerikansk etterretning slo alarm om telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj og varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson. Fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire, har nektet å gi etterretningskomiteen en kopi av varselet.

annonse

Joe Biden håper å bli Demokratenes kandidat og Trumps hovedutfordrer i presidentvalget neste år.

«Heksejakt»

Trump reagerte raskt på nyheten om at Demokratene, som har flertall i Representantenes hus, innleder prosessen som kan føre fram mot en riksrettssak.

På Twitter beskriver Trump nyheten som «heksejakt-søppel». Han har også hevdet at en riksrettssak vil være gunstig for ham i presidentvalget neste år.

– En viktig dag i FNs hovedforsamling. Så mye arbeid og suksess gjenstår, men Demokratene måtte bevisst ødelegge og nedverdige dagen med nyheter om heksejakt-søppel. Så ille for landet vårt! skriver han på Twitter.

Onsdag skal presidenten offentliggjøre en utskrift av samtalen han hadde med Zelenskyj.

Det er Senatet som vil avgjøre om Trump blir dømt i en riksrettssak. I Senatet er det Trumps parti, Republikanerne, som har flertall – og det må to tredels flertall til for å dømme presidenten.

Milliardsum

Amerikanske medier meldte mandag at Trump få dager før samtalen ba om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina skulle fryses. Opplysningene kommer fra ikke navngitte kilder med kjennskap til saken.

Flere demokrater krever nå svar på om Trump frøs militærhjelpen for å presse Ukraina til å etterforske Hunter Biden.

annonse

Trump har innrømmet at Joe Biden også var tema under samtalen med Zelenskyj, men hevder at det var fordi han ikke ønsket at Biden-familien skulle bidra til korrupsjon i Ukraina.

– Jeg la ikke noe som helst press på dem. Jeg sa ikke noe om at dere må gjøre dette, eller så får dere ikke bistand, sier Trump.

Republikanere kritiserer Pelosis riksrettsbeslutning

To ledende kongressrepublikanere tar avstand fra Nancy Pelosis beslutning om å innlede prosessen om å stille president Donald Trump for riksrett.

Den republikanske mindretallslederen Kevin McCarthy i Representantens hus sier at Pelosi ikke taler for det amerikanske folket.

– De har etterforsket presidenten fra det øyeblikket han ble valgt og har ikke funnet noe som helst. Jeg forstår at valget i 2016 ikke gikk som Pelosi hadde håpet, men hun kan ikke endre Kongressens lover. Hun kan ikke egenhendig starte denne prosessen, sier han til Politico.

annonse

Den republikanske flertallslederen Mitch McConnell i Senatet anklager demokratene for å politisere en «uavklart sak».

Pelosis beslutning er imidlertid ikke egenhendig, men kommer etter flere måneders kritikk fra en voksende andel kongressdemokrater som har bedt henne igangsette riksrettsprosess mot Trump.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon