Greta Thunberg under en tale i FNs hovedkvarter i New York City. REUTERS/Carlo Allegri
annonse
annonse

Mandag holdt Greta Thunberg tale under FNs klimatoppmøte. Nå har Aftenposten fått den analysert av retorikkeksperter.

– Vi er ved begynnelsen av en masseutryddelse, og alt dere kan snakke om, er penger og eventyr om evig økonomisk vekst. Hvordan våger dere? sa hun med gråtkvalt stemme.

– Ikonisk

annonse

– Denne talen er ikonisk. Jeg tror den vil bli stående igjen som en milepæl i klimakampen, sier Kjell Terje Ringdal,» retorikkekspert ved Høyskolen Kristiania, til Aftenposten.

– Dette er miljø- og klimakrisens svar på Martin Luther Kings ikoniske «I have a dream»-tale. Men der King snakket om en drøm, snakker Thunberg om et mareritt, fortsetter Ringdal.

16 år gamle Greta Thunberg lider av Aspergers syndrom.

annonse

En av kjennetegnene på denne lidelsen er, ifølge Ole Jan Hustøl ved Habiliteringstjenesten for voksne (HAVO) – Helse Stavanger, at «de ofte kan ha et fastlåst og negativt tankesett. Flere graver seg ned i katastrofetanker».

Les også: Det er på tide at de voksne tar ansvar – for Greta Thunberg

– Thunberg skaper et tydelig skille mellom «de voksne» og «barna», mellom «de skyldige» og «de uskyldige», sier Ringdal som mener Thunberg på den måten «konstruerer en tydelig fortelling om frykten hun bærer på og om hvem som er ansvarlige for barnas fremtid.»

Ringdal er ikke alene blant norske eksperter.

Maria Isaksson, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved BI, lot seg imponere av Thunbergs tale og beskriver hennes fremtoning som «ekte», skriver Aftenposten.

– Hun har en tydelig, dønn ærlig, direkte, alvorlig og faktaorientert talestil, som er imponerende for en 16-åring. Hun skiller seg ut i en ellers polarisert klimadebatt. Hun ber verdens mektigste politikere om å skamme seg og det appellerer, sier Isaksson.

Les også: Det er nesten ingen kritikk av kulten rundt Greta Thunberg i norske medier (+)

Den siste eksperten Aftenposten har konsultert om Klima-Greta er Jens Elmelund Kjeldsen, retorikkekspert ved Universitetet i Bergen.

annonse

«Kjeldsen mener konstruksjonen av et skille mellom jeg/du og vi/dere er typisk for Thunbergs retorikk, som skiller seg fra det vanlige skillet mellom oss/dem som ofte brukes i talekunsten. Han mener dette er et virkemiddel som gjør anklagene mer direkte og som gir talen større slagkraft,» skriver Aftenposten.

Du kan se talen her, og se om du ser det samme som «ekspertene».

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon