Fire EU-land er enige om en fordelingsmekanisme for å ta imot asylsøkere som kommer til Europa over Middelhavet. SV mener Norge må bli med på ordningen. Det norske skipet Ocean Viking er ett av fartøyene som har reddet flere hundre migranter på havet. Illustrasjonsfoto: Renata Brito / AP / NTB scanpix
annonse

SVs Karin Andersen ber justisministeren gjøre det klart at Norge vil ta imot sin andel asylsøkere for å avlaste Hellas og andre land som har stor pågang.

Mandag ble fire EU-land enige om en mekanisme for fordeling av asylsøkere som kommer over Middelhavet til Europa. Målet er å avlaste landene som tar imot flest førstegangs asylsøkende.

– Justisminister Jøran Kallmyr sa under valgkampen at regjeringen jobber for en felleseuropeisk løsning. Nå som det foreligger et forslag til fordeling, må han gå foran og si klart og tydelig at Norge er klar for å ta imot sin andel, skriver Andersen i en epost til NTB.

annonse

Tyskland, Frankrike, Italia og Malta kom fram til mandagens løsning, som skal brukes som grunnlag for en diskusjon med de øvrige EU-landenes innenriksministre under et møte i oktober.

Avtalen er ment å vare i seks måneder og vil tre i kraft når andre EU-land blir med, sier Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, ifølge nyhetsbyrået DPA. Han tror 12–14 land vil slutte seg til ordningen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.