Foto: AP / NTB scanpix
annonse
USAs president Donald Trump nekter for å ha lagt press på den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.
annonse

En utskrift av den mye omtalte telefonsamtalen mellom de to ble offentliggjort av amerikanske myndigheter onsdag.

Utskriften bekrefter tilsynelatende at Trump i samtalen uttrykte ønske om en etterforskning av Joe Biden. Men Trump selv avviser at han la noe press på Zelenskyj.

– Dette er den største heksejakten i amerikansk historie, trolig i hele historien, sa Trump til pressefolk etter at utskriften var offentliggjort.

annonse

– Det var ikke noe press, sa Trump. Han mener samtalen med Zelenskyj er blitt framstilt som «telefonsamtalen fra helvete», men at den nå har vist seg å ikke være noen ting.

Frigitte utskrifter av USAs president Donald Trumps samtale med Ukrainas president viser at Trump forsøkte å få i gang en etterforskning av rivalen Joe Biden.

Det hvite hus offentliggjorde onsdag utskrifter av telefonsamtalen som demokratene i Kongressen i flere dager har krevd innsyn i.

annonse

De viser at Trump forsøkte å få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å samarbeide med Rudy Giuliani og USAs justisminister William Barr slik at det kunne innledes en etterforskning av Joe Biden, USAs tidligere visepresident og en av favorittene til å bli Trumps hovedmotstander i presidentvalget neste år.

Telefonsamtalen viser at Trump rettet anklager mot Biden som han ikke la fram bevis for.

«Det er mye snakk om Bidens sønn, at Biden stoppet straffeforfølgelsen, og at mange folk ønsker å finne ut av det», sa Trump blant annet, ifølge den offentliggjorte samtalen.

Mulig riksrett

Et flertall i Representantenes hus vil stille Trump for riksrett. Anklagepunktene mot Trump er ikke endelig fastsatt, men demokratene mener at han har misbrukt sin makt som president og at han har brukt amerikansk bistand som pressmiddel for å få Ukrainas president til å innlede korrupsjonsetterforskning mot Bidens sønn.

Hunter Biden sitter i styret til et ukrainsk gasselskap.

Det er ventet at utskriften av samtalen vil føre til politisk storm i USA, men Trump-administrasjonen har stått fast ved at det er rutinemessig at samtalen blir frigitt. Nyhetsbyrået AP skriver at det kan skape problemer for Trump at han blander inn justisministeren sin, fordi det viser at han vil involvere amerikanske myndigheter i en partipolitisk sak.

Hevder Biden skrøt

Trump har nektet for å ha gjort noe galt, og etter stadig mer høylytte krav fra demokratene, lovet Det hvite hus tirsdag å frigi utskriftene av den aktuelle telefonsamtalen, som fant sted 25. juli.

«Biden gikk rundt og skrøt om at han stoppet etterforskningen, så hvis du kan se på det … Det høres forferdelig ut for meg», sa Trump til den nye ukrainske statslederen.

annonse

Det var en ansatt i den amerikanske etterretningen som slo alarm om samtalen mellom Trump og Zelenskyj.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon