Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

NRK har bestemt seg for å fremme en kriseforståelse av klimaet. Det har vært tydelig lenge. Og nå man setter seg et mål om hvilke inntrykk man skal skape, er det ikke lenger journalistikk som bedrives. I dag kom et nytt eksempel, denne gang fra journalist Eivind Molde.

Han har laget en sak om Børge Ousland, som er på tur fra Alaska til Svalbard via Nordpolen. Overskriften til NRK er «Børge Ousland på tynn is i Polhavet: – Vi må dra i nødbremsen no».

– Det å kunne reise med båt heilt opp til 85 grader og 30 minutt nord, ville vere heilt utenkjeleg berre for eit par tiår sidan. Vi ser at det er langt mindre is i Polhavet enn før, seier polfarar Børge Ousland.

annonse

På selve forsiden til NRK kommer denne overskriften frem:

Skjermbilde NRK

– Klimaendringane skjer her og no, og denne turen her er eit veldig godt eksempel på det, fortsetter han.

NRK skriver at Ousland ser «effekten av klimaendringane med eigne auge». Men det er noe skurrer med denne artikkelen. For det kommer frem at Ousland ikke har vært på poltur på denne tiden av året før. «Denne turen er spesiell,» skriver NRK.

«Når folk går til Nordpolen på ski, skjer det helst om våren, når dagane har begynt å bli lyse, og isen er solid etter ein lang vinter. Denne turen er spesiell. Saman med kollega Mike Horn har Børge Ousland sett kursen mot nord mens det blir mørkare og kaldare for kvar dag som går.»

Ousland startet 25. august.

Lengre ned skriver NRK som riktig er at «Isen i Polhavet smeltar gjennom heile sommaren, og er vanlegvis på sitt minste rundt denne tida i september. Så begynner det å fryse på igjen.»

Ousland er ifølge NRK overraska.

– Vi kom til eit lappeteppe av is og ope vatn. Vi har lagt bak oss rundt 100 kilometer på ski no, og det har verkeleg vore ein kamp mot elementa, med store mengder vatn og tynn is. Vi har padla over råker 10–15 gonger om dagen, og vi har begge gått gjennom isen. Så det har vore nok av utfordringar, forteller Ousland.

Kommentar

annonse

Så Ousland har for første gang valgt å legge ut på en poltur i september, da isen altså er på sitt minste. Kan det dermed ha noe å gjøre med det inntrykket Ousland har om at isen blir mindre og at situasjonen er kritisk?

Les også: NRK følger i Al Gores fotspor og spår isfritt Arktis om få år. – Faktisk for dumt, svarer nyhetssjef om kritikken

For forrige gang han og partneren Mike Horn var i Arktis på en tilsvarende tur, var i 2006. Og da dro han på vinteren, når isen er på sitt tykkeste, og nådde polpunktet 23. mars.

– Denne turen er i stor grad basert på erfaringane frå den i 2006. Vi kan isen, vi kan kulde, vi kan gå i mørke, og vi har planlagt denne turen i tre år. Vi er godt førebudde, sier Ousland til NRK.

Det er ikke godt å si hva Ousland strengt tatt ønsket å formidle til NRK-reporteren. Men Eivind Molde har funnet ut hva han ønsker å fokusere på, så han plukker dette sitatet:

– Klimaendringane skjer her og no, og denne turen her er eit veldig godt eksempel på det, seier Ousland til NRK.

Les også: Klimaforskere sliter med depresjon og psykiske lidelser

Men hva er det egentlig Ousland har sett med sine egne øyne? Det kommer jo frem i artikkelen at han aldri har vært på tur i Arktis på denne tiden av året før. Han har tidligere valgt å gå når isen har vært på sitt tykkeste, i mars.

Blir ikke dette litt som å sammenlikne snøforholdene på Hardangervidda i februar 2002 med juni 2019 for så å konkludere med at man ser klimaendringene med sine egne øyne?

Hadde det ikke i det minste vært på sin plass at NRK gjorde oppmerksom i artikkelen på at Ousland sammenliknet ulike årstider?

Ja, burde vi ikke forvente at NRK-journalisten faktisk konfronterte Ousland med dette? At Molde stilte et kritisk spørsmål?

Eller er det ikke lenger påkrevd når det gjelder klimajournalistikken?

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon