Shurika Hansen er kommentator i Resett. Foto: NTB Scanpix
Resett. Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

Det er nesten umulig å logge inn på sosiale medier uten å få slengt hånende og stygge kommentarer om den 16 år gamle svenske miljøaktivisten.

Men hva er det med Greta, den lille jenta med flettene som forarger store voksne menn?
Greta har som kjent Asperger syndrom. Dette kommer tydelig til utrykk når voksne mennesker skal omtale hennes aktivisme. Da ofte med latterliggjøring og umyndiggjøring som etter min mening grenser til hets og mobbing av en ung kvinne som ikke får de trygge rammene hun trenger.

Et lite google-søk på barn med Aspers syndrom gir meg innsikt i behovene disse barna og ungdommene mangler. Mennesker med Asperger er selvsagt ulike, men det de har til felles er behov for skjerming, riktig tilnærming og nærhet. Disse menneskene forstår også ting og verden uten nyanser. De kan fiksere på fenomener og ting. Slikt som klimakrisen eller andre ting de opplever som truende og ekte. Når Greta da ikke får den roen og stabilitet hun trenger, blir verden rundt henne utrygg og dette forsterkes av den enorme oppmerksomheten hun har fått. Det hjelper lite når en verden fult av hetsere og mobbere latterliggjør denne jentas utseende og psykisk forstyrrelse. Etter min oppfatning, skaper dette bare enda mer frykt hos disse ungdommene som gjerne ønsker å engasjere seg i politikk og miljøaktivisme.

annonse

Skam!

Aldri før har jeg sett så mye grov mobbing av en ung og engasjert ungdom. Det er hårreisende hvordan andre har forlatt sin moralske kompass kun for å joine mobbe-gjengen. Særlig synlig er denne hetsen i de gruppene der miljøskeptikerne er samlet. Andre hyller henne og dytter henne foran seg i kampen for klima, og dette ofte uten å tenke på hvilken stor byrde de pålegger henne. Dette er en annen type misbruk, og den bør stoppe umiddelbart for Gretas mentale helse. Disse to grupperingene er opptatt av å få sagt «sitt» og ikke hva Greta opplever som krise. Mest sannsynlig opplever hun klimakrisen som nær, truende og fryktfull.

Paradoks

Hva får dere til å tro at det er greit å mobbe Greta Thunberg? Har dere glemt at dere selv en dag var 16 år og engasjerte? Og hvis det er så viktig å beskytte denne jenta slik mange av dere påstår at dere gjør. Burde dere ikke skåne henne mot massive stygge, karakteristikk av henne og hennes diagnose? Litt paradoks at de som hyler mest om å beskytte Greta, er det samme som poster latterliggjørende bilder og kommentarer om henne. Jeg kjøper rett og slett ikke den «omsorgen» dere har for henne.

annonse

Saklig kritikk 

Voksne mennesker må lære forskjellen mellom saklig motstand og rein mobbing. Kritikk som går direkte på hennes diagnose er ikke saklig kritikk. Ei heller kritikk som er rettet mot hennes utseende. Det er unødvendig, ondskapsfullt, og det fører ikke til annet enn polarisering og frykt hos ungdommen vår. Vi må nå huske på at våre ungdommer leser og tar innover seg det vi skriver på nett. Dette blir deres hver dag.

Greta er en ung, sårbar og ubeskyttet jente. En jente som aldri burde blitt utsatt for denne utrygge situasjonen fult av usikkerhet og uforutsigbare hendelser. Hennes siste tale ga oss innsikt i en redd og ubeskyttet jentes mentale hverdag. En hverdag som er definert og rygget for henne. Det er hjerteskjærende å være vitne til behandlingen av Greta. Men en ting skal hun ha. Det er at hun fikk i gang en så stor bevegelse at selv verdensledere var tvunget til å stille opp og lytte til henne. Ja, det er mulig mange står bak henne. Men hennes engasjement er ektefølt, og hun er en sann aktivist med hjertet for miljøet. Det er ikke vanskelig å se.

Det er ikke Greta dere skal ta. Det er Gretas mor som er den store stygge ulven her. Den moren fortjener sterk og øredøvende kritikk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon