. Tom Strømnæss, programleder for TVNorges seersuksess "Åndenes makt", poserer mandag i lokalene til Stortorvets Gjæstgiveri i forbindelse med lanseringen av boka "Åndenes makt. Jakten på det uforklarlige". Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
annonse
annonse

Åndenes makt er et av Norges mest populære TV-program, der programlederne besøker hjemsøkte hus og kommer i kontakt med avdødes ånder.

Nå spøker det også, der ute i kontinentet. Heldigvis har Morgenbladet sin egen spøkelsesjeger, Simen Sætre, som også har skrevet bok om det høyrepopulistiske som hjemsøker Europa. Nå har samme journalist besøkt det han kaller «ytre høyres sensommerfestival» i Roma.

Der har han påtruffet en elegant kledd mann med schäfer, og kan rapportere om at det er «god stemning» på den idylliske Tiberøya.

annonse

Les også: Journalister i Morgenbladet truer med å slutte dersom redaktøren ikke går av

Han kan også fortelle leserne at når Ungarns demokratisk valgte statsleder Viktor Orbán taler, bryter forsamlingen ut i en italiensk allsang om kampen mot Sovjetunionen i Budapest i 1956.

Ekern er en dyktig skribent. Han lar leseren tenke selv og skriver ikke eksplisitt. Det er likevel slik at vi skal forstå at dette er farlige greier. Det blir underbygget av at festivalen er prydet med plakater om «ultrafeminisme» og «immigrasjonisme», som er ideologien NGOer som Leger uten grenser er besatt av, slik festivalledelsen ser det.

annonse

Det er også meningen at vi skal forstå at Orbáns budskap om familien, nasjonen og «den kristne friheten», som i Orbáns utlegning betyr «retten til å forsvare vår kristne måte å leve på», er fæle greier.

For hva jeg vet kan det være spøkelser skjult på denne sommerleiren. Arrangøren, Giorgia Meloni, som er leder for Italias brødre, har utvilsomt en suspekt forhistorie, med sitt opprinnelige fra den italienske fascistbevegelsen. Ekern sier imidlertid lite om hvorvidt partiet har moderert seg, som for eksempel Front National i Frankrike eller Sverigedemokraterna har gjort i vårt naboland, to partier med en liknende historisk bakgrunn.

Les også: Ansatte i Morgenbladet har fått tilbud om sluttpakke

Det er imidlertid meningen at vi skal forstå at det å ta vare på sin egen nasjon, er suspekte greier.

«Fedrelandet er ikke noe som finnes utenfor en patriots liv, fedrelandet er selve livet», sier Orbán, og her bryter salen ut i applaus igjen, ifølge Ekern.

Som åndeutdriver har han nok noen begrensinger. Så kan man også stille spørsmål om spøkelsene i originalversjonen, Åndenes makt, er helt reelle.

Men på samme måte som TV-programmet når ut til sitt publikum, er det nok også slik at mange av Morgenbladets lesere kan nikke tilfreds over kaffekoppen når de blar gjennom avisen, og får bekreftet sitt inntrykk av Europas høyrepopulister som en farlig og fascistisk trussel mot deres liberale og innvandringsvennlige verdier.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon