Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse
annonse

Profilerte og sentrale ansatte i Morgenbladet er blant dem som har takket ja til sluttpakker, ifølge Journalisten.

Minst åtte hadde søkt da fristen gikk ut natt til onsdag, skriver Aftenposten. Hvis alle de åtte får innvilget søknaden, vil det innebære at mer enn én firedel av avisas redaksjonelt ansatte slutter. Det er 26 redaksjonelt ansatte i Morgenbladet, av dem er seks redaktører.

– Vi frykter i tillegg at flere vil slutte på grunn av konflikten. Vi er skikkelig bekymret for at hele avisprosjektet skal kollapse nå, sier klubbleder Jo T. Gaare i Morgenbladet.

annonse

Den prisvinnende forskningsjournalisten Hanne Østli Jakobsen er ifølge Journalisten blant dem som forsvinner ut. Bransjebladet har også fått bekreftet at redaksjonssekretær Espen Hauglid, frontsjef og IT-ansvarlig Børre Haugli og nettansvarlig journalist Sigve Indregard vil ta sluttpakke.

– Jeg tror at alle vi som jobber her er veldig opptatt av prosjektet, avisen og produktet, og har veldig lyst til at det skal leve videre og vokse videre. Så vi får inderlig håpe at avisen kommer seg ut av krisen den står i, sier Indregard, som også er ansatterepresentant i styret.

10. september ble det kjent at Morgenbladet må spare 8 millioner kroner, hvorav 6 millioner skal spares på bemanning. Samtidig ble et tilbud om sluttpakker gitt de ansatte. Da skal det også ha blitt gitt beskjed om at ansatte med «nøkkelkompetanse» ikke nødvendigvis ville få innvilget søknaden.

annonse

Morgenbladet strever med store interne konflikter. Flere av journalistene har truet med å slutte i avisen dersom ikke ansvarlig redaktør går av. Uroen bunner i en langvarig konflikt mellom ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen og redaksjonen. Redaksjonsklubben har i en uttalelse gjort det klart at den ikke har tillit til at Jenssen er i stand til å lede avisen.

I en epost til NTB i forrige uke skrev imidlertid Jensen at hun sto fast på en beslutning om ikke å trekke seg.

Spaltister vurderer å slutte i Morgenbladet

En rekke kjente spaltister vurderer å slutte å levere bidrag til Morgenbladet etter bråket i avisa den siste tiden. De støtter de ansatte i konflikten.

– Vi ønsker med dette å uttale vår støtte til de ansatte og vurderer vår tilknytning til avisen, skriver de 29 skribentene i fredagens utgave av Morgenbladet, ifølge Medier24.

Gruppa av spaltister består av en rekke forfattere, anmeldere, professorer og øvrige akademikere, blant dem kjente navn som Thomas Hylland Eriksen, Vigdis Hjorth og Espen Søbye.

annonse
Langvarig bråk

Morgenbladet har strevd med en langvarig konflikt mellom ansvarlig redaktør Anna B. Jenssen og redaksjonen, og flere av journalistene har truet med å slutte dersom ikke Jenssen går av.

10. september ble det i tillegg kjent at Morgenbladet må spare 8 millioner kroner, hvorav 6 millioner skal spares på bemanning. Torsdag ble det kjent at åtte av avisas 26 redaksjonelt ansatte – nesten én av fire – har søkt sluttpakke.

Redaksjonsklubben har tidligere gjort det klart at den ikke har tillit til at Jenssen er i stand til å lede avisa, mens Jenssen selv har avvist overfor NTB at hun vil trekke seg.

Tviler på målet

Spaltistene stiller nå spørsmål ved hva Morgenbladets eier, mediekonsernet NHST, egentlig vil med avisa.

– Inntil nå har vi trodd at Morgenbladets idé var å bidra til etablering og opprettholdelse av en offentlighet, samt til å forsøke å prege den i en ikke-autoritær, humanistisk og opplyst retning. De siste ukenes redaksjonsopprør i Morgenbladet angår også oss. Det har fått oss til å tvile på om konsernets mål med Morgenbladet er forenlig med det vi har trodd var hensikten, skriver spaltistene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon