Solen skinner over Oxford University. Men for ytringsfriheten på universitetene nærmer det seg solnedgang. Pixabay
annonse
annonse

Et forlag nekter å publisere en bok av en verdensberømt akademiker. Forklaringen er at å argumentere for ytringsfrihet kan føre til hatkriminalitet.

James R. Flynn er professor emeritius ved universitetet i Otago, New Zealand. Han er særlig kjent for forskning på IQ, og den såkalte Flynn-effekten er oppkalt etter ham. Det er altså snakk om en anerkjent og verdensberømt akademiker.

Han har hele sitt liv vært en forkjemper for venstresiden i politikken, og har vært styreformann for Congress of Racial Equality (CORE).

annonse

Nylig har han fullført en bok til forsvar for ytringsfriheten:
In Defense of Free Speech: The University as Censor

Den skulle publiseres av Emerald Press, coveret var allerede laget og forlaget hadde presentert boken i sin katalog for utgivelser september 2019. Der beskrev forlaget innholdet blant annet slik:

«Fri debatt er essensielt for utviklingen av kritisk sans, men på universiteter i dag er ytringsfriheten begrenset av frykt for å krenke (…) James Flynn undersøker med kritisk blikk måten universitetene sensurerer hva de lærer bort, studentaktivister sensurerer sine politiske motstandere og akademikere sensurerer seg selv.»

annonse

Kalde føtter

Etterhvert fikk forlaget kalde føtter. Flynn beskriver det som skjedde i en fersk artikkel i Quilette.

10. juni mottok Flynn en e-post fra Emeralds forlagsdirektør Tony Roche. Der får han vite at Emerald allikevel ikke vil publisere boken.

Roche innleder med å si at en slik bok naturlig vil ta for seg sensitive temaer som rase, religion og kjønn, og dette kan føre til kontroverser og endog juridiske problemer, særlig i Storbritannia.

Les også: Ytringsfriheten – demokratiets hellige gral

Forlagets begrunnelse

annonse

Så kommer selve begrunnelsen. Emerald forlag har to hovedbekymringer:

– For det første: Innholdet i boken kan bli sett som et incitament til rasehat, og kan også bygge opp under religiøst hat under britisk lov. Selvsagt er det tydelig at dette ikke din intensjon, men intensjon kan være irrelevant. Det er tilstrekkelig at det er «sannsynlig» at rasehat kan oppstå som et resultat av boken (…) Muligheten for sirkulasjon av kontroversielle utdrag online som er tatt ut av sin intellektuelle kontekst (…) representerer en vesentlig juridisk risiko for Emerald.

– Det andre er at i manuskriptet finner man mange eksempler på at handlinger, samtaler og oppførsel, hvor identifiserbare individer ved spesifikke, navngitte universiteter blir diskutert. Gitt temaenes sensitive status kan dette føre til skade på forlagets gode navn og rykte, og utgjør en reell risiko for søksmål.

På bakgrunn av dette bestemte Emerald forlag, «etter interne diskusjoner og råd fra juridiske spesialister», at de ikke ville publisere boken.

Les også: Vi trenger ingen lov om hatkriminalitet

Reaksjoner

Flynn spør: Har Storbritannia fortsatt ytringsfrihet? Så kommenterer han tørt:

– Brevet ovenfor inspirerte meg til å endre tittelen på boka fra In Defense of Free Speech til A Banned Book: Free speech and universities

Flynn håper at et annet forlag vil publisere boken, og spør: Er denne boken verdt å lese? Han gir første del av svaret selv:

– Vel, den vil ikke bli lest hvis den ikke blir publisert. For å ta for meg det ene poenget i brevet fra Emerald, hver eneste referanse til en person i boken er dokumentert med sitater fra publisert materiale eller fra offentlige kilder.

Tilslutt følger en kort liste av akademikere i ypperste verdensklasse som har lest boken, går god for innholdet og/eller kritiserer forlagets avgjørelse:

This book is an education in itself…It is a brilliant and courageous book.
Thomas Bouchard

That’s shocking [the rejection] even by the standards of contemporary restrictions on free speech, and especially ironic given the subject of your book.
Steven Pinker

It is ironic that a book critical of restrictions on free speech should itself be restricted. Your manuscript has the potential to be a major and important work that will be very widely discussed.
Peter Singer

I must admit I was shocked. Well, anyway, they have given you material for another chapter!
John C. Loehlin

This is in-[expletive]-credible…Your book should not be considered even close to the fringes of politically correct discourse. If publishers are scared of your book, the censorship problem is a few orders of magnitude worse than I realized.
Charles Murray

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon