Henrik Ingebrigtsen løper fredag VM-kvalifisering på 5000 meter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Henrik Ingebrigtsen er glad for dopingavsløringene som involverer kenyanske løpere. – Det vil ha positiv effekt på løpermiljøet i Kenya, mener han.

Henrik Ingebrigtsen, hans brødre og resten av støtteapparatet kom til VM-byen Doha onsdag. Nå forbereder eldstebror Henrik seg på kvalifiseringen på 5000 meter på fredag. Der skal også de yngre brødrene delta.

Like før VM kom avsløringen på tysk fjernsyn av to kenyanske utøvere som får blodoverføring som angivelig inneholdt det forbudte stoffet EPO.

annonse

Ingebrigtsen mener at avsløringen kan ha en positiv effekt.

– Tidligere har det nesten ikke vært noen som har vært tatt i Kenya. Nå vil de unge tenke at de ikke kan ta den snarveien og heller trene for å bli så gode som mulig, sier Henrik Ingebrigtsen til NTB, som i likhet med resten av norsk presse møtte dem på hotellet Wyndham West Bay i VM-byen torsdag.

28-åringen sier at han ikke er overrasket over den siste avsløringen og innrømmer at det dukker opp mistanker om andres prestasjoner i løpet av en sesong.

annonse

– Men du må være forsiktig med å tenke at de andre er dopet. Alle som står på startstreken har i utgangspunktet like sjanser for å komme først. Det må være forutsetningen for at konkurransen skal være fair, sier han.

Vet at det skjer

Mens pappa og trener Gjert ikke ønsker å snakke om kenyanerne og den angivelige blodoverføringen, er sønnene mer pratsomme rundt dopingproblematikken.

– Det er ikke slik at det ikke skjer selv om vi ikke ser det. Vi vet at det skjer, og det er bra at det kommer i søkelyset. Forhåpentlig kan det ha en skremmende effekt på dem som vurderer å ta den enkle veien, sier Filip til NTB.

Filip sier at han forstår hvorfor talentfulle løpere fra Kenya doper seg og prøver å jukse seg til gode resultater. Han sier det ikke er rart at det skjer.

– For dem er det en vei ut av fattigdom og en mulighet til å leve av noe resten av livet. Det er klart at dette fortsatt skjer, men jeg synes at antidopingmyndighetene er på god vei. Det er bra at dette kommer opp i søkelyset, selv om de faktisk ikke er tatt. Det er dumt for idretten at det skjer, for de hadde vært gode uten doping også.

Veien fram kan bli litt enklere når folk ikke kommer på startstrek.

– Det er klart at vi rykker litt fram når de beste blir tatt i doping.

Dumt

– Først og fremst er det ekstremt dumt at folk jukser. Samtidig er det bra for oss utøvere at vi har et internasjonalt forbund som har tatt opp kampen mot korrupsjon og doping. Det er bra at de som jukser blir tatt, sier Jakob Ingebrigtsen.

annonse

Pappa Gjert har ikke sett bildene av kenyanerne som får tilført blod.

– Det er en påstand fra et TV-selskap om hvem det er snakk om, men vi kan ikke bruke tid på å spekulere rundt det. Vi må forholde oss til at de som er på startstrek er våre rene konkurrenter som vi uansett må slå, sier Gjert Ingebrigtsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon