Boris Johnsons. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Med sin uforsonlige linje etter nederlaget i høyesterett sikter Boris Johnson mot et nyvalg der han vil stille folket mot politikerne, mener Financial Times.

Helt siden Underhuset tok grep om brexitprosessen for tre uker siden, har statsministeren omtalt loven om utsettelse som en «kapitulasjonslov». Han beskylder motstanderne for å være feige, for å sabotere og gjøre knefall for Brussel.

Tonen var ikke mer forsonlig da Parlamentet trådte sammen etter at en enstemmig høyesterett kom fram til at suspensjonen av nasjonalforsamlingen var ugyldig. Han sa igjen at motstanderne valgte å gå til domstolene i stedet for å ha mot til å be folket om tillit i et nyvalg.

annonse

På den måten legger han opp til at valg der han selv skal stå fram som folkets mann i kampen mot politikerne som ikke vil respektere folkeavstemningen for tre år siden, skriver Financial Times.

Kraftig kritikk

Etter en svært opphisset debatt onsdag kveld, fikk Johnson kraftig kritikk for utsagnet om at den beste måten å hedre den drepte Labour-parlamentarikeren Jo Cox på, er å få brexit overstått. Cox ønsket at Storbritannia skulle bli værende i EU, og hun ble drept av en høyreekstremist mens hun drev valgkamp før folkeavstemningen i 2016.

Cox’ enkemann, Brendan Cox, reagerer sterkt på debattklimaet som han mener preger begge sider i brexit-debatten.

– Det skaper en stemning som gjør at sannsynligheten for vold og angrep øker, sier han til BBC. Han sammenligner Underhuset med en polariserende dyrehage, men sier likevel at han statsministeren ikke er en «ond mann», men bare ordla seg slurvete.

– Usmakelig

Parlamentsleder John Bercow – som er konservativ brexitmotstander – omtalte kulturen i Underhuset som giftig og kritiserte debattklimaet. Den britiske EU-kommissæren Julian King kom med følgende karakteristikk av Johnsons retorikk på Twitter :

– Grov og farlig. Hvis du tror at ekstrem språkbruk ikke nører opp under vold i Europa, også i Storbritannia, da følger du ikke med, skriver King, som blir etter planen blir Storbritannias siste EU-kommissær.

Torsdag sluttet også Johnsons søster Rachel seg til kritikerne. Overfor Sky News omtalte hun språkbruken hans som usmakelig og forkastelig. Hun reagerer både bruken av begrepet «kapitulasjon» om brexitmotstandere og på uttalelsen om Jo Cox.

– Jeg synes det fremsto som spesielt usmakelig overfor dem som sørger over en mor, en venn og et parlamentsmedlem å si at den beste måten å hedre henne på, er å gjennomføre det hun kjempet mot, sa Rachel Johnson.

– Uhøflig er normalen

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal påpeker overfor NTB at den politiske retorikken alltid har skilt seg kraftig fra språkkulturen ellers i Storbritannia.

annonse

– Landets språkkultur er jo påfallende høflig og dannet, men i den politiske debatten er det stikk motsatt, der er det roping og piping og himling med øynene. Det er ganske uhøflig, men det er blitt en del av normalen, sier Ringdal, som er førstelektor ved Høyskolen Kristiania. Han mener samtidig at det har skjedd en endring til det verre.

– Jeg tror dessverre det, at hatskheten og frontene har blitt større og skarpere. Man tillater seg å si drøyere ting enn før, forklarer han og sier det kan være en trend som har kommet over fra den andre siden av Atlanteren. Ringdal sammenligner situasjonen med en boksekamp som har gått i stå.

– Det er som om de står og klenger på hverandre og ikke kan komme videre før dommeren kommer og løser det opp. Jeg tror det er nødt til å komme nye krefter inn.

Johnson forsvarer språkbruken

Storbritannias statsminister Boris Johnson forsvarer sin språkbruk i brexit-debatten, men sier at de høye temperamentene må roes.

Etter en svært opphisset debatt i Underhuset onsdag kveld fikk statsministeren kraftig kritikk fra flere hold.

Debatten kommer blant annet som følge av høyesterett i London slo fast at Johnsons regjering handlet i strid med loven da han ba Parlamentet ta pause i fem uker samtidig som brexit-prosessen gikk mot et klimaks.

Johnson har gjentatte ganger brukt ordet «surrender» (kapitulere) når han omtaler loven som skal tvinge ham til å be om en ny brexit-utsettelse i tilfelle han ikke greier å få plass en ny avtale med EU innen fristen 31. oktober.

I intervjuer med BBC forsvarer Johnson sin beskrivelse av loven. Han argumenterer for at den vil fjerne regjeringens makt og landets makt til å bestemme hvor lenge Storbritannia skal bli i EU.

– Vi trenger å samle folk og få dette gjort, sier Johnson til BBC.

– Høye temperamenter må roes ned, og folk må komme sammen. Det er bare ved å få brexit gjennomført at vi vil få en slutt på denne uønskede situasjonen, og kan komme videre med den innenlandske agendaen, legger han til.

Johnson har også høstet kraftig kritikk etter at han onsdag uttalte at den beste måten å hedre den drepte Labour-parlamentarikeren Jo Cox på, er å få brexit overstått. Cox ønsket at Storbritannia skulle bli værende i EU og ble drept av en høyreekstremist mens hun drev valgkamp før folkeavstemningen i 2016.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon