Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse

Rundt fire av ti jobber som har deltatt i Frilandsundersøkelsen 2019, svarer at de også jobber med PR, informasjon og content marketing.

– De setter omdømmet til hele frilansjournalistikken i fare, sier frilansjournalist og mediekritiker Anki Gerhardsen til Kampanje.

Hun synes dette er overraskende og bekymringsvekkende.

annonse

– Jeg forstår at folk sliter med å få endene til å møtes, men dette er en rolleblanding som er helt umulig. Jeg lurer på om redaktørene som kjøper artikler fra disse frilanserne er oppmerksom på dette.

Les også: Ingen sjekker hvem journalistene har bindinger til

I Vær Varsom-plakaten står det at journalister må unngå dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet. Det går også utover tillit til mediene, men de igjen betaler frilansjournalistene for dårlig.

Les også: Halvparten av frilansjournalistene er underbetalt

Over halvparten tjener under under 250.000 kroner i året som frilanser. Til sammenligning ligger snittlønnen for fast ansatte journalister på 620.671.

Kyrre Lien, frilansjournalist og styremedlem i NJ Frilans har tidligere kritisert norske medier for å med drive sosial dumping. Han har selv måttet ta på seg PR-oppdrag. Men han er enig at rolleblanding kan være «høyst problematisk».

annonse
annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon