Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Rundt fire av ti jobber som har deltatt i Frilandsundersøkelsen 2019, svarer at de også jobber med PR, informasjon og content marketing.

– De setter omdømmet til hele frilansjournalistikken i fare, sier frilansjournalist og mediekritiker Anki Gerhardsen til Kampanje.

Hun synes dette er overraskende og bekymringsvekkende.

annonse

– Jeg forstår at folk sliter med å få endene til å møtes, men dette er en rolleblanding som er helt umulig. Jeg lurer på om redaktørene som kjøper artikler fra disse frilanserne er oppmerksom på dette.

Les også: Ingen sjekker hvem journalistene har bindinger til

I Vær Varsom-plakaten står det at journalister må unngå dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet. Det går også utover tillit til mediene, men de igjen betaler frilansjournalistene for dårlig.

Les også: Halvparten av frilansjournalistene er underbetalt

annonse

Over halvparten tjener under under 250.000 kroner i året som frilanser. Til sammenligning ligger snittlønnen for fast ansatte journalister på 620.671.

Kyrre Lien, frilansjournalist og styremedlem i NJ Frilans har tidligere kritisert norske medier for å med drive sosial dumping. Han har selv måttet ta på seg PR-oppdrag. Men han er enig at rolleblanding kan være «høyst problematisk».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon