Satellittstasjonen SvalSat ved Longyearbyen på Svalbard skal ha vært et særskilt mål for øvelsen til de russiske styrkene. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
annonse
annonse

Russiske styrker øver på militære operasjoner mot Svalbard. Øvelsene skal blant annet gå ut på å kutte kabelforbindelsen mellom Svalbard og Fastlands-Norge.

Det skriver nettstedet Aldrimer.no , som siterer allierte forsvarskilder.

Den russiske marinegruppen fra Nordflåten gjennomfører øvelsene i havet mellom Svalbard og Franz Josef Land. Russland har tidligere gjennomført øvelser i disse områdene, men de har vanligvis funnet sted lenger øst.

annonse

De pågående øvelsene skal blant annet gå ut på å kutte sambandskablene mellom Fastlands-Norge og Svalbard, og flere fartøyer som har kapasitet til å gjennomføre slike operasjoner skal ha deltatt i øvelsene

Satellittstasjonen SvalSat på Svalbard skal ha vært et særskilt mål for øvelsen fra de russiske styrkene. Men Stasjonssjef Maja-Stina Ekstedt ved SvalSat sier de ikke er kjent med at satellittstasjonen skal ha blitt berørt av den russiske øvingsvirksomheten.

Russland har hatt økt fokus på forsvar av sine arktiske områder de senere år, ifølge sjef i Etteretningstjenesten, generalmajor Morten Haga Lunde.

annonse

– Det innebærer utbygging og modernisering av forsvarsinstallasjoner langs hele den nordlige sjørute og årlige tokt med fartøyer fra Nordflåten. Disse toktene er ofte en kombinasjon av tilførsel av militært materiell og øvelser – herunder skarpskyting med ulike typer missiler, sier han.

– Det er en prioritert oppgave for E-tjenesten å følge den russiske militære aktiviteten i våre nærområder og Arktis, legger Lunde til.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon