Hunter Biden. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Norske medier følger som forventet opp demokratenes angrep på Trump for telefonsamtalen med Volodymyr Zelenskyj om å etterforske omstendighetene rundt Joe Bidens rolle i Ukraina.

Noen demokrater i USA har omtalt Trumps tilnærming som «mafialignende», og dette blir nå gjentatt av norske medier inkludert av Anders Magnus på NRK Dagsrevyen onsdag. VG og Dagbladet følger opp med sine egne overskrifter, som «Tror Trump har panikk», «Mystisk varsler kan felle Trump», «Styrket sak for riksrett».

Men hva kommer til å komme ut av dette til slutt? Nancy Pelosi igangsatte forberedelser til riksrett på tirsdag, dagen før demokratene hadde sett utskriftene av samtalen mellom Trump og den ukrainske presidenten. Republikanere rister på hodet over demokratenes iver. Riksrett er en alvorlig prosess som etter den amerikanske grunnloven kun skal brukes i tilfeller av «forræderi, bestikkelser eller annen alvorlige kriminalitet og misforhold». (Treason, Bribery, or other high Crimes and Misdemeanors)

annonse

Og når utskriften ble frigitt på onsdag, viste den intet direkte press, kun en oppfordring. Er det virkelig så rart at en statsleder spør en annen om samarbeid i saker relatert til egne lands borgere når det mistenkes lovbrudd?

Kanskje ikke.

For hva var det egentlig som foregikk i 2014, og hva dreier denne saken rundt Joe Biden seg om?

annonse

Bakteppet

I januar 2014 ble den ukrainske regjeringen i praksis styrtet i et kupp som USA og EU spilte en ikke ubetydelig rolle i å motivere. Pro-vestlige, men like korrupte krefter tok over. Russland annekterte Krim-halvøya og det brøt ut krig i østre deler av landet.

Russland og USA/Vesten sto på hver sin side og støttet hver sine (korrupte) allierte internt i Ukraina.

Obama ville at visepresident Joe Biden fra 2014 skulle lede USAs arbeid opp mot Ukraina for å bekjempe korrupsjon hos de nye makthaverne i Kiev som USA støttet. Som Wall Street Journal skriver:

«Like etter at Moskva invaderte Ukraina i 2014 og annekterte Krim, tok Joe Biden en ledende rolle i amerikanske forsøk på å støtte opp under den skjøre regjeringen i Kiev. Han reiste frem og tilbake til den ukrainske hovedstaden, herunder koordinerte han amerikansk bistand og presset (cajoling) ukrainske tjenestemenn til å gjennomføre reformer».

Joe Biden ledet altså USAs politikk i Ukraina fra 2014-2016. Hvor kommer så sønnen Hunter Biden inn?

Tjente 27 millioner

Samme år som visepresident Joe Biden blir utpekt av Barack Obama til å lede USAs innsats i Ukraina, blir de da 44 år gamle sønnen Hunter Biden utnevnt av den ukrainsk oligarken Mykola Zlotsjevskij til å sitte i styret for oljeselskapet Burisma Holding. Den utnevnelsen skjer i mai 2014.

annonse

Les også: Zelenskyj: Ikke noe press fra Trump

Hunter Biden har aldri tidligere hatt noen forbindelser til Ukraina og har heller ingen erfaring fra olje- og gassvirksomhet. Han er jurist av utdannelse. Som kompensasjon for å sitte i dette styret får Hunter Biden 50.000 USD i måneden ifølge Wall Street Journal. Det er om lag 450.000 norske kroner per måned.

Til sammenlikning er gjennomsnittslønnen i Ukraina om lag 385 dollar i måneden, eller ca. 3500 kroner.

Hunter Biden satt i styret i Burisma helt til april 2019. I løpet av disse fem årene tjente han om lag 27 millioner norske kroner på styreplassen.

Ingen forbindelse?

Joe Biden har hevdet at han og sønnen Hunter aldri snakket sammen om deres respektive og sammenfallende oppgaver i Ukraina. Ingen har så langt kunne bringe på det rene hva oligarken Mykola Zlotsjevskij så som så verdifullt med Hunter Biden at han var verdt 450.000 kroner i månedene for å sitte i et styre.

annonse

Men er det urimelig for amerikanske myndigheter å i det minste fatte interesse for om det har skjedd korrupsjon eller i det minste en interessekonflikt i dette forholdet? Mener amerikanske og norske medier at det er helt naturlig at sønnen til en amerikansk visepresident får en slik høyt gasjert rolle i det som er kjent som et av verdens mest korrupte land?

Det ser faktisk slik ut. For dette forholdet blir knapt omtalt i det hele tatt.

Røykteppe?

Inntil nå har heller ikke Trump og hans folk lagt all verdens fokus på den personlige økonomiske vinning som Hunter Biden har hatt fra Ukraina samtidig som hans far var visepresident.

Det fokus har vært på inntil nå er en mulig rolle Joe Biden spilte i å få Ukrainas sjefsanklager Viktor Sjokin sparket i 2016. Spekulasjonene gikk om at Sjokin var ute etter Mykola Zlotsjevskij og Burisma for hvitvasking og skatteundragelse, og at Joe Biden la press på ukrainske myndigheter for å få Sjokin sparket. Angivelig også for å gjøre det selskapet hans sønn satt i styret for en tjeneste.

Andre igjen mener at Sjokin var korrupt og at det uansett var riktig av Biden å prøve å få ham sparket.

Kanskje Donald Trump har en plan

I øyeblikket er det telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president Zelenskyj og demokratenes fremstøt mot riksrett som får oppmerksomhet i mediene.

Men det som kan komme til å bli fokuset når støvet har lagt seg og demokratene og MSM igjen blir gjort til skamme for å lage storm i et vannglass, er Hunter Bidens enormt rause kompensasjon på 27 millioner kroner.

Er det virkelig mange amerikanske velgere som opp mot presidentkampanjen i 2020 vil tro at Hunter Biden fikk den styrejobben i Ukraina uavhengig av at hans far Joe Biden var visepresident i USA i 2014?

Og er det i så fall korrupsjon?

Det blir interessant å se hva NRK, VG, Dagbladet og TV 2s Fredrik Græsvik etter hvert har å si om det.

Les også: Sean Hannity tror Ukraina-saken slår tilbake som en «boomerang» på Biden og demokratene

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon