Universitetet i Oslo sett fra sørsiden av området. Universitetet på Blindern er det eldste og høyest rangerte universitetet i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

En ny handlingsplan for likestilling og mangfold ved Det humanistiske fakultet ved UiO vekker sterke reaksjoner. Flere frykter for ytringsfrihetens kår ved fakultetet. 

Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo har foreslått en ny handlingsplan for likestilling og mangfold. Filosofiprofessor Jens Saugstad stiller seg imidlertid svært kritisk, og mener seksuell trakassering blir brukt som påskudd for å kneble frie ytringer. Det rapporterer UiO-avisen Uniforum.

HF-fakultetet ved UiO har en løpende handlingsplan som varer ut inneværende år. Det betyr at arbeidet med en ny handlingsplan for perioden 2020 til 2023 er godt i gang. Fredag skal «Strategi for mangfold og likestilling ved HF» være tema til diskusjon i fakultetstyret. Et utkast til handlingsplan har vært ute på høring, og et nytt forslag er allerede sydd sammen i forkant av diskusjonen i styret. Høringsutkastet har imidlertid vakt sterke reaksjoner, og i høringssvar til HF stilles det blant annet spørsmål ved at fakultetet mener man må rekruttere personer med en «underrepresentert sosial bakgrunn», hvem disse gruppene egentlig er, og om ikke «mangfold» (etnisk og kulturelt) kan komme på kant med meritokratiske prinsipper. 

annonse

Les også: NTNU-institutt har fortsatt «svært anstrengt» arbeidsmiljø etter Eikrem-saken

Gjorde endringer i forslaget

På bakgrunn av høringssvarene har HF foretatt endringer i sitt forslag. I det opprinnelige høringsutkastet var det et hovedpunkt der det het at «HF skal være et sted med ytringsfrihet og samtidig ha et trygt og inkluderende sosialt miljø for alle». I det oppdaterte forslaget er dette omgjort til to ulike punkter. «HF skal være et sted med ytringsfrihet» og «HF skal ha et godt og inkluderende sosialt miljø for alle».

Filosofiprofessor Jens Saugstad er sterkt bekymret for ytringsfrihetens kår, dersom den foreslåtte handlingsplanen blir realisert.

annonse

– Handlingsplanen fremstår som et forferdelig prosjekt, egnet til å skape et utidig press på ytringsfriheten. Jeg er ekstremt bekymret for fremtiden til norske universiteter, oppsummerer Saugstad. 

Kosmetisk endring

Professoren er ikke imponert over endringen som ble gjort etter høringsinnspillene, og mener det egne punktet om ytringsfrihet kun er til pynt.

– Det anser jeg som en kosmetisk endring. Problemet er fortsatt at ytringsfriheten vil kunne bli begrenset av hensynet til et trygt og inkluderende sosialt miljø. Det som bekymrer meg, er den nye krenkelseskulturen, som kan karakteriseres med universitetsdirektørens ord i Nedkvitne-saken: Når noen føler seg krenket er det overtrådt en grense.

«Amerikanske tilstander»

annonse

Saugstad frykter at vi er i ferd med å utvikle «amerikanske tilstander» ved norske utdanningsinstitusjoner, en bekymring han har tatt opp med HF i et høringssvar skrevet i samarbeid med kollegaen Geir Brandvik. På amerikanske universiteter har man de siste årene sett fremveksten av en krenkelseskultur som legger et sterkt press på ytringsfriheten.

– Jeg ser opptakten til det også her. Det er en del av den identitetspolitikken som ligger til grunn for kravet om avkolonisering av akademia som ble diskutert i fjor, og nå kravet om kjønnsbalanse på pensum. Her er HF nødt til å kjenne sitt ansvar, slår professoren fast.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon