Det arrangeres klimaprotester over verden fredag. Protestene ble innledet i New Zealand. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Titusener av demonstranter samlet seg i byer på New Zelanad der de krever klimahandling. I hele verden er det varslet protester fredag.

I tillegg til at mange ungdommer skolestreiket, droppet også flere voksne jobb for å delta i klimaprotestene på New Zealand. Fredagens demonstrasjon var landets første såkalte generasjonsuavhengige klimastreik.

Protestene, som startet på formiddagen, ble holdt i mer enn 40 byer rundt om i landet.

annonse

I hovedstaden Wellington møtte over 40.000 opp foran parlamentet, mange med plakater med slagord og med beskjed om at regjeringen må gjøre mer for å begrense klimaendringene. Ansamlingen av folk foran parlamentsbygningen er den største på mange år, skriver New Zealand Herald.

– Stopp å høre på hva de sier, se på hva de gjør, fortalte Luke Wijohn, organisatoren bak klimastreiken i Auckland, til de oppmøtte.

Thunberg i Canada

I en rekke land i verden er det ventet klimademonstrasjoner fredag.

annonse

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som har engasjert ungdommer verden over for å klimastreike, skal delta i en demonstrasjon i Montreal i Canada. Landets statsminister Justin Trudeau skal også delta.

Også i Norge er det ventet protester en rekke steder i landet. Foran Stortinget vil demonstrasjonen starte klokken 11.

Utrolig

Skolestreikkoordinator Sophie Handford sa i forkant av demonstrasjonene i New Zealand at voksne fra mer enn 90 selskaper var ventet å delta sammen med ungdommene. Selskapene har blitt med i en allianse kalt «Ikke business som vanlig».

– Selskapene har blitt med i løpet av de siste dagene. Det er utrolig, sier Handford.

De aller fleste som deltok i Wellington, var skoleelever. De møtte opp til tross for fungerende statsminister Winston Peters’ beskjed om at de ikke må gå glipp av skolen.

Tirsdag uttalte Peters at alle som planla å demonstrere fredag, burde heller møte opp på skolen for å lære alt de trenger å vite om klimaendringer for å «se hva regjeringen gjør».

annonse

Utdanningsminister Chris Hipkins mener det er opp til foreldre og skolene om barn skal få lov til å klimastreike.

Under demonstrasjonen leverte ungdommene et åpent brev til regjeringen med over 11.000 signaturer der de ber landet om å erklære klimakrise og starte å bygge økonomien på fornybar energi.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon