Greta Thunberg Foto: REUTERS/Lisi Niesner
annonse
annonse

Greta Thunbergs siste opptreden i FN har fått mange til å reagere på de gradvise forandringene i hennes fremtreden. Der hun under tidligere taler i ulike sammenhenger har fremstått bestemt og fattet, virket hun denne gangen nesten desperat og så emosjonell at mange har spurt om den rovdriften hun har drevet på seg selv har begynt å koste i overkant mye.

Og nå snakker jeg ikke om dem som håner henne, sjikanerer eller gjør narr av henne, men om selv fagfolk innen psykiatri, som er trent i å lese folks psykiske tilstand ut ifra deres fremtreden. Hun er rettmessig fortvilet og sint, sier de som ser henne som vår tids frelser. Hun ser mer og mer fortvilet og redd ut, sier folk som er trent i å se psykiske endringer hos unge.

Mennesker som har drevet rovdrift på seg selv, eller har sett andre som har kjørt seg selv helt ned, kjenner godt igjen hvordan man blir mer og mer hudløs og naken. Alle emosjonelle opplevelser blir forstørret opp og forårsaker store følelsesutbrudd, man kan gråte og bli fortvilet på grunn av ting man tidligere taklet uten å miste sin psykiske balanse. Selv småting kan sette en helt ut av spill. Ofte ender det med angst, depresjon, gråt og fortvilelse. Verden er full av eksempler på folk som kjører seg i senk enten fordi de føler at de har en så viktig rolle å spille, eller de blir drevet videre av folk rundt dem, som vil tjene penger på dem eller utnytte dem av andre grunner.

annonse

Les også: Greta Thunberg: Liten jente i en stor verden fullt av mobbere

Greta, den lille 16-åringen fra Sverige med de store ambisjonene om å vekke verden om klimaproblemene vi står overfor, har blitt trukket frem, hyllet og utropt til vår tids Messias med et revolusjonerende budskap. Hennes tale blir sammenlignet med Martin Luther Kings «I have a dream», en tale som var visjonær, som endret verden og som satte spor etter seg langt inn i fremtiden. Hvordan skal en sårbar 16 år gammel jente klare å leve opp til denne voldsomme hyllesten og ønsket om å løfte henne opp på en sokkel som vår tids aller mest betydningsfulle person? Og nå vil mange også gi henne Nobels fredspris.

Trenger hun virkelig, som det barnet hun er, å løftes ennå mer opp mot skyene, gis en heltestatus som ingen andre i vår tid, og nærmest bli et ikon for en hel verden av klimaentusiaster? Er det virkelig i hennes interesse? De som hyller Greta ser overhodet ikke ut til å se selve det lille mennesket midt oppe i dette. De ser bare et idealbilde, den sterke, usårbare superjenta, som de kan bruke i nær sagt alle anledninger, ved å løfte henne frem som en liten engel sendt fra Gud for å vekke verden.

annonse

Og det som burde skremme oss som ser hvor sårbar, sliten og bortkommen Greta så ut i sin siste fremtreden, er det raseriet som vekkes hos hennes tilhengere over at selv helt seriøse og empatiske barnepsykologer og psykiatere uttrykker sin bekymring over det de ser. Herskerteknikk, nærmest roper man ut, det er det gamle gubbeveldet som er redde, påstår man. Simen Bondevik går knallhardt ut med et nærmest rabiat angrep i Aftenposten på alle dem som ikke gjør annet enn å advare mot hva man faktisk gjør mot et lite ubeskyttet menneske ved å gi henne Messias-status.

Bevegelsen som står bak henne tar på seg et enormt ansvar gjennom måten de bruker Greta Thunberg på. Da jeg så hennes fortvilelse og angst på talerstolen i FN, tenkte jeg i mitt stille sinn, at hadde dette vært mitt barn, ville jeg reist sporenstreks og hentet henne hjem for å verne og beskytte henne. Gi henne trøst og fortelle henne at hun ikke helt alene måtte føle ansvar for å redde verden. Men hvem kommer og trøster Greta? Ingen, ser det ut til. Alle vil bare bruke henne.

Les også: MDG-Berg og Ap-Støre kan bli fatalt

Og skulle nå dette ende på en tragisk måte, bør de som innbiller seg at de gjør hennes en tjeneste ved å drive henne fremover, vite at de har påtatt seg et enormt ansvar. De er skråsikre på at de er Gretas aller beste venner og forsvarere, og at de som advarer mot rovdriften på den vesle «spurven» er hensynsløse og ondskapsfulle mennesker.

La jenta få fri, sier nå jeg. La henne få reise hjem og gå på skolen og være en vanlig jente. Ikke legg så vanvittig store forventinger på hennes skuldre, som er umulig å bære i lengden for en ung jente fra Sverige på 16 år! Det er ikke så lenge siden et særegent musikalsk, svensk geni oppga livet i alt for ung alder, fordi han ble drevet frem av menneskene rundt seg og ble geniforklart av en hel musikkverden. Noe å ha i minnet for noen og enhver.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon