Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En rekke republikanske topp-politikere stiller seg bak president Donald Trump, og sår tvil om et varsel angående en omdiskutert telefonsamtale mellom USAs og Ukrainas presidenter. 

Flere prominente republikanere har tatt tid orde for å identifisere de tjenestemennene i Det hvite hus som varsleren hevder er hans eller hennes kilder. For varsleren selv var ikke til stede eller hadde sett utskriftene fra telefonsamtalen 25. juli mellom Trump og Ukrainas president, da varselet ble skrevet i august.

Republikanerne spør nå hvorfor disse angivelige kildene ikke selv varslet om det som hevdes å være lovstridig. Dette skriver Fox News. Den lovfestede beskyttelsen av varslere gjelder ikke andrehåndsvarslere som i dette tilfellet. New York Times har rapportert at varsleren er en CIA-offiser med tilgang til Det hvite hus.

annonse

Les også: Varselet mot Trump er politisk motivert, sier tidligere CIA-ansatt

Den republikanske representanten Andy Biggs, som er medlem av justiskomiteen i Representantenes hus, sa til Fox News programmet Shepard Smith Reporting torsdag at Trump-administrasjonen hadde et tilsynelatende «lekkasjeproblem», og tilføyde, «hvis de lekker noe som er gradert, da er sannsynligvis ulovlig.»

«La oss finne ut av det,» sa Biggs, da Smith spurte om han ville se varslerens kilder.

annonse

– Hvem snakket med varsleren?

Også senator Lindsey Graham, ga utrykk for skepsis om varselets opprinnelse. Han ønsker mer informasjon.

«Vi må finne ut hvem i Det hvite hus som snakket med varsleren og hvorfor. Og hvorfor ble de ikke varslere selv,» spurte Graham på Twitter.

«Når jeg tenker på klager om varslere, tenker jeg generelt på noen med førstehåndskunnskap om aktuelle hendelser,» la Graham til.

Les også: Ting NRK og Aftenposten ikke forteller deg: Joe Bidens sønn fikk 27 millioner av ukrainsk oligark

Også president Trump ønsker å vite hvem varsleren og dens kilder er.

– Jeg vil vite hvem personen er. Hvem er personen som ga varsleren denne informasjonen? Det er nesten som en spion. Dere vet hva vi gjorde i gamle dager da vi var smarte? Ikke sant? Spioner og forræderi, vi pleide å håndtere det litt annerledes enn vi gjør nå, skal han ha sagt under tale på en privat middag på et hotell i New York torsdag.

annonse

– Avskrekke vitnene

Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Senatet og blant annet ledet utspørringen av fungerende etterretningssjef Joseph Maguire torsdag, mener Trumps uttalelser er truende.

– Denne typen oppfordring til vold vil avskrekke andre vitner når de står frem. Og det er det som er meningen, å true vitnene, sier Adam Schiff ifølge LA Times.

LA Times har publisert et lydopptak av Trumps tale.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon