Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Norsk lov sier nei, den krever at utlendinger må ha papirene i orden. Men noen mener at loven ikke tar menneskelige hensyn og respekterer den ikke.

En av de er Arne Viste fra Sola, han vil prøve loven i rettsystemet.

Viste er daglig leder i et bemanningsbyrå og en nettbutikk og har de siste årene hatt rundt 70 asylsøkere uten lovlig opphold ansatt og har utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn. Han har vært bevisst på at det er et brudd på utlendingsloven, og han har forsøkt å anmelde seg selv i håp om å få sin sak prøvet.

annonse

– Jeg er villig til å gå i fengsel for denne saken her. Om vi så skulle levd i et diktatur, og jeg hadde risikert dødsstraff! sier Arne Viste til Vårt Land.

Les også: Mann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere

For sin innsats for asylsøkere uten lovlig opphold har Arne Viste i 2019 mottatt Zola-prisen

Styreleder for Zola-prisen er psykolog Karl Eldar Evang, han er også kjent for å lede kampanjen mot Resetts annonsører. Evang er en selverklært antirasist som bor i en stor villa på Oslos beste vestkant og driver sin psykologipraksis i en av de fineste gateadressene i byen. Men det er sikkert bare av praktiske årsaker, ellers så hadde han bodd i Groruddalen og hatt sin praksis på Holmlia. Han forteller annonsørene at Resett er rasister, hvor han har det fra er for oss ukjent. Psykolog Evang snakker bare om oss, ikke med oss. Det kan for en legmann oppfattes som en merkelig form psykologi, men det er dog hans praksis.

annonse

Les også: Psykolog og «antirasist» Karl Eldar Evang fortsetter kampanjen mot boligfirma som annonserte i Resett

Den prisbelønte Arne Viste er tiltalt for bruk av ulovlig arbeidskraft og saken er berammet i Oslo tingrett den 30. september. Aktor politiadvokat Hans Petter Skurdal sier at saken ser grei ut fra påtalemyndighetenes side, tiltalte har erkjent forholdet og han har hatt liknende saker før. Der det har blitt idømt ubetinget fengsel.

LO vil også gi asylsøkere arbeid

Leder av Fagforbundet i Bergen Sara Bell mener at asylsøkere og papirløse må få lov til å jobbe, selv om de ikke har lovlig opphold i landet.

– De bør få arbeidstillatelse når de har vært i landet i fem år, sier Sara Bell til Vårt land, og legger til:

annonse

– Ved å gi denne gruppen rett til å arbeide lovlig – og betale skatt, verner vi folk fra å ende opp som grovt utbyttet arbeidstakere som nesten ikke får lønn, og fra å bli rekruttert til organisert kriminalitet.

Bell mener Norge som nasjon ikke kan akseptere at mennesker blir utnyttet, bare for å opprettholde en streng asyl- og flyktningpolitikk.

I 2017 fremmet Fellesorganisasjonen og Fagforbundet et konkret forslag:

– Arbeidstillatelse til de som har vært i Norge i mer enn fem år.

Men så langt ville ikke LO gå, ordlyden ble mer moderat. Det skulle kun gjelde asylsøkere med kjent identitet og lovlig opphold og ureturnerbare asylsøkere som har fått endelig avslag inntil retur blir mulig.

Sara Bell etterlyser et politisk press fra LO, men de hadde ikke anledning til å svare på det da Vårt land tok kontakt.

Fem år er ikke så lang tid om en har bestemt seg for å bli. Hva om Arne Viste og hans likesinnede gjør som oss andre. Følge demokratiske spilleregler og bruke sin stemmeseddel?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon