Rudy Giuliani er en sentral aktør i den pågående riksrettsprosessen mot Trump. Her avbildet sammen med Maria Ryan på vei til middagsselskap i Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Rudy Giuliani, Donald Trumps advokat, var en gang en folkekjær borgermester, men skal ha fungert som en fikser i Ukraina-kontroversen som har grepet USA.

I rapporten fra en ikke navngitt ansatt i USAs etterretningsapparat fremstilles Giuliani som en rivningskule. I sitt forsøk på å fungere som et mellomledd mellom Kiev og Trump, skal han ha tvunget offentlige tjenestemenn i USA til å rydde opp etter ham.

USAs spesialutsending til Ukraina Kurt Volker og USAs EU-ambassadør Gordon Sondland skal ha møtt tjenestemenn i Ukrainas administrasjon for å forklare hvorfor de fikk ulike signaler fra offisiell amerikansk hold og fra Giuliani selv.

annonse

– I midten av mai hørte jeg fra amerikanske offentlige tjenestemenn at de var dypt bekymret over det de så på som Giulianis omgåelse av avgjørelser og prosesser rundt nasjonal sikkerhet, i hans forsøk på å videreformidle kommunikasjon mellom Kiev og Trump, sier varsleren.

«USAs borgermester»

Advokatens oppgave i saken skal ha vært å sikre ukrainsk gransking av Joe Biden. Giulianis reiser til ulike land for å møte ukrainske offentlige tjenestemenn bekymret personell i USAs utenriksdepartement så mye at de innkalte Giuliani til samtaler for å «begrense skaden», ifølge rapporten.

Giuliani ble en gang kalt «USAs borgermester» og nøt internasjonal respekt for sin håndtering av terrorangrepet på tvillingtårnene i New York 11. september 2001. Da var han byens borgermester.

Som Trumps advokat mener flere at han imidlertid har inntatt en holdning som karakteriserer dagens administrasjon: Du er enten med oss eller mot oss, presidenten, folket og landet.

annonse
Frustrasjon

Giuliani varslet allerede i februar at han ønsket å «påvirke» en etterforskning i Ukraina for å finne informasjon som kunne være «veldig, veldig til hjelp» for hans klient. Han insisterte på at det ikke var ulovlig, selv om enkelte ville kalt det «upassende».

Dagen etter kansellerte han turen til landet på grunn av manglende samarbeidsvillighet fra Ukraina. Han uttalte at Ukraina hadde valgt en president, Volodymyr Zelenskyj, som var omringet av fiender av Trump og USA.

Ifølge varsleren var det i denne perioden Ukraina skal ha fått signaler om at videre kontakt mellom Ukraina og USA var avhengig av om en Biden-etterforskning ble innledet.

I juni tvitret Giuliani om sin frustrasjon knyttet til manglende framdrift i saken.

Vendepunktet

Den påfølgende måneden fikk varsleren kjennskap til at Trump personlig ba om at militær bistand til Ukraina skulle suspenderes. 25. juli fant den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj sted.

annonse

– Zelenskyj er en veldig fornuftig fyr, sa Trump en uke senere. Militærbistanden hadde innen den tid blitt sendt til Ukraina.

– Trump brukte sitt embete til å orkestrere valginnblanding fra et utenlandsk land i 2020-valget. Giuliani var en sentral figur, skriver varsleren i rapporten.

Varsleren har bidratt til at demokratene i Representantenes hus har åpnet riksrettsprosess mot Trump. Både Trump og Giuliani har nektet for at de har gjort noe galt.

– Det er umulig at varsleren blitt helten og ikke jeg. Jeg kommer til å bli helten. Disse idiotene, når alt dette er over, er det jeg som er helten, sa en oppildnet Giuliani til magasinet Atlantic etter at varslerrapporten kom ut.

Fakta om veien til riksrettsprosessen mot Trump

* 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

* 12. august slo en ansatt i amerikansk etterretning alarm om innholdet i samtalen. Den ansatte varslet generalinspektør for amerikansk etterretning, Michael Atkinson.

* Fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire, nektet innledningsvis å gi etterretningskomiteen i Representantenes hus en kopi av varselet.

annonse

* 18. september lekket det ut noen få detaljer om et varsel mot Trump til amerikanske medier, i første rekke Washington Post. Ikke navngitte kilder sa senere til mediene at Trump forsøkte å presse Ukraina til å granske en av hans hovedutfordrere i valget i 2020, Joe Biden.

* Ifølge mediene frøs Trump 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraina kort tid før telefonsamtalen. Demokrater vil ha svar på om dette var et forsøk på å presse Zelenskyj.

* Tirsdag 24. september varslet toppdemokraten Nancy Pelosi at Representantenes hus vil starte en riksrettsprosess mot Trump.

* Onsdag 25. september ble både et sammendrag av telefonsamtalen og varselet overlevert til Kongressen. En rekke demokrater omtalte innholdet som urovekkende.

* Torsdag 26. september ble en delvis sladdet versjon av den ni sider lange varslerrapporten offentliggjort av etterretningskomiteen.

* Varsleren hevder blant annet at Trump misbrukte presidentembetets makt til å be et annet land om å påvirke neste års presidentvalg

* Det hvite hus forsøkte ifølge varsleren å skjule dokumentasjon på samtalen Trump hadde med Zelensky.

* Trump selv har erkjent at han oppfordret Ukraina til å etterforske Biden og hans sønn for korrupsjon, men nekter for å ha gjort noe galt og hevder seg utsatt for en heksejakt.

Bidens sønn fikk jobb i Ukraina – fikk Trump på nakken

Hunter Biden (49), sønnen til Joe Biden, var mannen president Donald Trump ønsket gransket i Ukraina. Hans fortid i et ukrainsk gasselskap er årsaken.

I forsøket på å få 49-åringen gransket har Trump i stedet havnet i det som muligens er hans mest krevende politiske situasjon – en alvorlig varslersak og en riksrettsprosess.

Hunter Biden har på sin side havnet i bakgrunnen. Han ble i 2014, da hans far var visepresident i Barack Obamas administrasjon, valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Utbredt korrupsjon

Burisma var den gang eid av den omstridte prorussiske forretningsmannen Mykola Zlochevskej, som mellom 2010 og 2012 ledet det ukrainske departementet for miljø og naturressurser.

Zlochevskej, som ble anklaget for å sikre kontrakter til sitt eget selskap via administrasjonen, flyktet til Russland i 2014 etter den provestlige, korrupsjonsfiendtlige revolusjonen i Ukraina.

Samme måned ble 23 millioner dollar i Zlochevskej britiske kontoer fryst og flere granskinger om mulig hvitvasking åpnet i både Storbritannia og Ukraina. I Ukraina var det statsadvokat Viktor Shokin som etterforsket saken.

Joe Bidens rolle

Joe Biden, som selv spilte en sentral rolle i flere av reformene i Ukraina, ba om Shokins avgang som følge av svake resultater i kampen mot korrupsjon. Trump og hans advokat Rudy Giuliani har anklaget Joe Biden for å ha kommet med forespørselen for å beskytte sønnen Hunter. Men også EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), i tillegg til en rekke ukrainske aktivister, ba om at Shokin skulle gå av. Flere anklaget Shokin for tilsløring av korrupsjonssaker og sabotasje av ukrainske reformer.

Yuriy Lutsenko, som fram til slutten av august var statsadvokaten i Ukraina, har også uttalt at det ikke foreligger bevis som tilsier at Joe Biden handlet på vegne av sin sønn i Shokin-saken. Han har også slått fast Hunter Biden ikke brøt ukrainske lover.

Overrasket

En ikke navngitt ukrainsk kilde i landets forretningsmiljø forteller nyhetsbyrået AFP at flere var overrasket over at Hunter Biden takket ja til jobben i Burisma, et selskap som slet med et dårlig rykte.

– Jeg tror hovedårsaken til at Biden tok jobben var for å styrke Burismas omdømme. Det er derfor de betalte ham 50.000 dollar i måneden, sier kilden.

Burisma presenterte i 2014 seg som den største private produsenten av naturgass og en av de ledende gassprodusentene i Ukraina. Selskapet kunngjorde det året at Biden skulle lede deres jusavdeling og representere gigantens «internasjonale organisasjoner».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon