Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh
annonse
annonse

Kanadisk-somaliske Ilwad Elman er en av dem som peker seg ut som en potensiell fredsprisvinner. 

Ilwad Elman flyttet fra trygge og velstående Canada til Somalia i 2010, for å gå i sin avdøde fars fotspor, og kjempe for fred i det østafrikanske landet. 

Nå har norske Institutt for fredsforskning (PRIO) annonsert flere potensielle vinnere av Nobels fredspris de mener er sannsynlige. 

annonse

Les også: Mener Greta Thunberg bør få Nobels fredspris 

Peker på tre potensielle vinnere

PRIO-sjef Henrik Urdal, som sitter i Nobelkomiteen, men som avstår fra å nominere, har pekt på den libyske aktivisten Hajer Sharief, Hong Kongs yngste folkevalgte Nathan Law Kwun-chung og nettopp Ilwad Elman. Han tror at disse tre sammen kan vinne fredsprisen.

– Jeg er glad for at verden anerkjenner de mange årene med hardt arbeid i Elman Peace. Vi jobber under vanskelige forhold, men jeg er glad vi ikke bare forandret liv, men at verden også følger med, sa Elman til kanadiske HOL, i forbindelse med PRIOs spådom. 

Hennes far Elman Ali Ahmed, ofte kalt «fredens far», ble drept i Somalias hovedstad Mogadishu i 1996. Siden ble hans fredsarbeid fortsatt av Ilwad Elmans mor Fartuun Adan, før datteren slutter seg til oppdraget i 2010. De har sørget for at mange barn har kunnet begynne på skolen igjen, etter mange år med konflikt. 

Hjelper kvinner 

Organisasjonen Elman Peace har så ekspandert, og jobber med å hjelpe kvinner som har vært offer for seksuelle overgrep, samt med å hjelpe folk med å utvikle sine evner, slik at de kan arbeide seg ut av nøden. 

Elman Peace har støttet unge menn og kvinner med kursing og integrering, i tillegg til verne om mennesker som har flyktet fra forfølgelse fra militante ekstremister. 

Les også: Trump: Jeg fortjener Nobels fredspris, men utdelingen er urettferdig

annonse

Kamp mot religiøs ekstremisme

Elman har tidligere vært i felten for ulike fredsbevarende organisasjoner, som Kofi Annan Foundation og One Young Workd Ambassador blant andre. Hun har også spesielt engasjert seg i kampen mot religiøs ekstremisme, og ble utropt til en av Afrikas mest innflytelsesrike personer i 2019. 

PRIO-sjef Henrik Urdal fikk rett i fjor, da han forutså at den kongolesiske legen Denis Mukwege og jesidiaktivisten Nadia Murad ville vinne fredsprisen. De to vant prisen på bakgrunn av sitt engasjement mot seksuell vold som krigsvåpen. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon