Knut Arild Hareide under valgvaken til KrF på Røverstaden i Oslo. Nå sier han i etterkant at han fremdeles mener partiet burde valgt en annen retning i fjor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

Ett år etter det avgjørende veivalget er tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sikker på at partiet er på feil lag når det sitter i regjering med Frp.

Hareide har holdt lav profil siden han gikk av som partileder etter retningsvalget i fjor. Mens han mente KrF burde søke mot venstre og Arbeiderpartiet for framtidig samarbeid, gikk flertallet med Kjell Ingolf Ropstad i motsatt retning og inn i regjeringen.

Lørdag stiller derimot Hareide opp i omfattende intervjuer både i Klassekampen og Vårt Land. Der gir han uttrykk for sin mening med hvordan han synes det går for partiet.

annonse

– På mange måter opplever jeg at de rådene jeg ga KrF, står seg minst like godt i september 2019 som i september 2018, sier Hareide til Klassekampen.

Burde ikke akseptert Sylvi

– Jeg må innrømme at jeg gløder nok litt mindre for det KrF jeg ser i dag enn for det jeg kunne fått opplevd. Likevel støtter jeg KrF, men brenner på en annen måte, svarer han i Vårt Land.

Hareide er i dag vanlig stortingsrepresentant for partiet han ledet. Han oppfatter at retningen partiet er vei mot, er feil. Han viser til at KrF må samarbeide med klimaskeptikere, Frps bruk av begrepet «snikislamisering» og at partikollegene aksepterte at Sylvi Listhaug fikk vende tilbake til regjeringen.

– Jeg mener definitivt at KrF ikke burde akseptert det, sier Hareide.

annonse
Bør følge Venstre

I striden rundt Venstre og Abid Rajas oppgjør med Fremskrittspartiets språkbruk har Hareide gått åpent ut og støttet Raja.

Hareide kommenterer regjeringssamarbeidet og sier at dersom Venstre går ut, vil det være vanskelig for KrF å bli sittende i regjeringen. Han viser til diskusjonen fra i fjor da argumentet for å gå inn i den sittende regjeringen var at de da ville være en del av en flertallsregjering.

– Ut fra argumentasjonen i fjor høst vil det bli veldig vanskelig å bli sittende om Venstre går ut, sier han og legger til at partiets retningsvalg ikke låst for all framtid. Han sier at KrF etter valget i 2021 står fritt til å ta andre retninger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon