Afghanere demonstrerer for retten til å bli i Sverige. De har like stor rett til landet som svensker, mener svensk journalist. Skjermdump video
annonse
annonse

Svensker har ingen rett til å kreve og kjenne seg igjen i sitt eget land og samfunn, de bør være takknemlig for at innvandrergrupper tar over landet. 

Det er kulturskribenten Rakel Chukri som hevder dette i en debatt på Bokmässan i Göteborg, etter at lederskribent Ivar Arpi fra Svenska Dagbladet (SvD) hevdet at innvandringen forandrer Sverige for raskt.

Debatten tok utgangspunkt i to artikler, den ene skrevet av Jens Liljestrand, den andre av Arpi selv. Begge artiklene tok for seg hvordan den massive innvandringen forandrer hele Sverige.

annonse

Fra gamlehjem til asylmottak

– Den svenske landsbygda er i ferd med å forvandles fra gamlehjem til asylmottak, skrev Jens Liljestrand etter en rundreise i forbindelse med en boklansering. Han forteller om en gang han ville låne en PC på biblioteket, «da har Muhammed, Dawit og Amir lånt de tre tilgjengelige datamaskinene». Dette så Liljestrand som noe positivt – han vil ha åpne grenser og kaller innvandrere for «nybyggere».

– Det er demografi, ikke økonomi som betyr mest for vanlige svensker, skrev Arpi. Han mener folk stemmer Sverigedemokratene (SD) fordi de vil bo sammen med sine egne igjen. Svensker vil bo med svensker og bevare sin kultur, akkurat som innvandrergrupper klumper seg sammen med sine egne.

annonse

Dette er noe nytt i svensk debatt: Man har så smått begynt å snakke om de økonomiske konsekvensene av den høye innvandringen. De kulturelle konsekvensene har hittil vært som en intellektuell «no go-sone».

Les også: Sverige: Fra «folkhem» til «failed state» på to generasjoner

Svensker har ingen rettigheter

Men Rakel Chukri mener altså at svensker ikke har noen rett til å kjenne seg igjen i sitt eget land. Hun fremhever sin hjemby Södertälje som et forbilde. Der er svenskene i et mindretall, og 35 prosent av innbyggerne er assyrere, som Chukri.

Svenskene bør være stolte over at en utenlandsk folkegruppe har gjort byen til sin egen hovedstad, mente Chukri. Hun sa også at assyrere ikke har kommet til Sverige for å tilpasse seg, men for å leve sitt liv med assyrisk identitet.

Södertälje er med skarp segregering og høy kriminalitet fremhevet som et skrekkeksempel på dårlig integrering. Trass i dette skal altså svenskene feire, mener Chukri.

annonse

Arpi lurte på hvordan det kunne være så flott når innvandrere vil beholde og feire sin kultur og identitet, mens svensker som ønsker det samme kalles fascister og rasister. Han fikk ikke noe svar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon