Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

En slik driftsmargin gjør Knut Olav Åmås både trist og bekymret. Han mener det urealistisk og uforsvarlig.

– Overskudd skal selvsagt brukes til å investere i avisen, sier han til Journalisten.

Men Fritt Ord er en minoritetsaksjonær, og har en liten eierpost på kun 4,5 prosent. Morgenbladets hovedeier er NHST Media Group med en andel på over 90 prosent. De krever at Morgenbladet skal bli lønnsom, og da må de kutte 8 millioner på utgiftssiden. 6 millioner skal kuttes med nedbemanning.

annonse

Dette har fått journalistene til å kreve redaktør Anna B. Jenssen avgang, og 29 bidragsytere protesterer. De truer med å slutte å sende inn artikler.

Styrelederen i Morgenbladet er også redaktør i Dagens Næringsliv, en annen avis i NHST Media Group, som også må nedbemanne for å nå 10 prosent driftsmargin. Han har full tillit til Anna B. Jenssens og vil at hun skal fortsette. Dette til tross for store protester innad i Morgenbladet.

Les også: Ansatte i Morgenbladet retter skytset mot sjefredaktør Anna B. Jenssen

NHST Media Group utgir også en rekke andre aviser, de er næringsrettet og dekker små nisjer. Slik som shippingavisen Trade Winds, Upstream dekker nyheter om olje- og gassindustrien, slik Recharge kommer med nyheter innen fornybar energi, og slik Europower leverer nyheter, markeds- og analyseprodukter til aktører i og rundt kraft- og energibransjen. Samt tre aviser om fiskeri, oppdrett og havbruk. Dette er publikasjoner med gode driftsmarginer. De selger også medieovervåkning og PR-tjenester. Det er bare Morgenbladet og Dagens Næringsliv i konsernet som må gjennom en slankekur for å bli lønnsomme.

Hvem er NHST Media Group?

Bonheur ASA kontrollerer selskapet med 53,99 prosent. Det er skipsreder Fred Olsen, med gamle penger helt tilbake til 1800-tallet. De har drevet innen shipping og offshore, nå har de også begynt med service og vedlikehold av vindmøller.

Must invest AS sitter med 21,4 prosent, det selskapet eies av investor Erik Must, han sitter tungt inne i Gyldendal og Arendal Fossekompani. Han er i følge Kapital god for 3,5 milliarder kroner.

AS Thomas Fredrik Olsen er sønnen til Fred Olsen, han sitter bare med 2,19 prosent. Datteren til Fred Olsen Anette Sofie Olsen er styreleder i NHST Media Group, hun er også styreleder i 13 andre selskaper, samt daglig leder i tre selskaper.

Fritt Ord-direktør Åmås håper hovedeier NHST nå vil finne løsninger som er de beste for Morgenbladets fremtid, profil og kvalitet.

annonse

– Også med tanke på å ta vare på de gode ansatte i avisen. De og frilanserne i Morgenbladet er jo hele grunnen til at avisen er interessant! Så situasjonen er dypt bekymringsfull akkurat nå, for et av landets mest spesielle avisprosjekter, sier han til Journalisten.

Les også: Morgenbladet med ny vri på konseptet «Åndenes makt»

Eierne av NHST Media Group investerer med tanke på avkastning, og deres mål er å få Morgenbladet til å bli lønnsom. Det gjøres nå ved å kutte utgifter og stille krav om mer effektivitet fra de som blir igjen. Avisens eiere forventer at de skal leverer et bedre produkt til en lavere kostnad.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon