- Resett - https://resett.no -

Kurz seiret i Østerrike – må finne nye partnere

Sebastian Kurz og hans konservative parti ÖVP tok en brakseier i nyvalget i Østerrike – men kan få problemer med å danne regjering.

Allerede søndag kveld gjorde Kurz tidligere regjeringspartner, det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), det klar at partiet ikke kommer til å delta i nye regjeringssamtaler, etter at partiet ble den store taperen i valget. Prognoser fra kringkasteren ORF [1] tyder på at FPÖ får rundt 16 prosent, en tilbakegang på rundt 10 prosentpoeng på to år.

– Det betyr at vi forbereder oss på å være i opposisjon, sier partileder Norbert Hofer.

annonse

Velgerne straffet partiet klart etter den såkalte Ibiza-skandalen, som førte til ÖVP-FPÖ-regjeringens kollaps i mai. Da ble det avslørt at daværende FPÖ-leder og visestatsminister Heinz-Christian Strache hadde tilbudt en russisk kvinne lukrative offentlige kontrakter i bytte mot valgkampstøtte.

Kurz øker ledelsen

Derimot ser det ut til at velgerne gir Østerrikes «wonderboy» Sebastian Kurz, som i 2017 kunne smykke seg med tittelen Europas yngste regjeringssjef, fornyet tillit. Ifølge prognosene går ÖVP kraftig fram og ligger an til å få drøyt 37 prosent av stemmene, mot 31,5 prosent for to år siden.

Det sosialdemokratiske partiet SPÖ havner på andreplass med rundt 22 prosent av stemmene, en nedgang på 5 prosentpoeng fra 2017.

annonse

Derimot ligger miljøpartiet De grønne an til å gjøre et brakvalg med hele 14 prosent, opp 10 prosentpoeng fra 2017. Klimasaken har seilt opp som valgets store sak, og fredag demonstrerte titusener i Wien og andre østerrikske byer med tydelige krav om klimahandling.

Vrien regjeringsdannelse

Det kan endre retningen i østerriksk politikk. Men trass i en solid seier har Kurz en vanskelig tid foran seg, spår analytikere.

– Selv med en oppgang søndag, vil Kurz få det vanskeligere nå enn i 2017. Han har ingenting å vinne og alt å tape, heter det i lederen til den østerrikske avisen Die Presse.

Med FPÖ ute av regjeringsdansen, seiler De grønne opp som en mulig regjeringspartner.

Men allerede søndag gjorde partileder Werner Kogler det klinkende klart at de bare vil vurdere et regjeringssamarbeid dersom Kurz går med på «radikale endringer».

– Vi må se tegn på en snuoperasjon, sa Kogler til østerriksk fjernsyn søndag kveld.

Åpne for venstresamarbeid

I forkant av valget er også et mulig samarbeid mellom ÖVP, De grønne og det liberale partiet Neos blitt nevnt. Neos ligger an til å havne på en femteplass i valget med nesten 8 prosent av stemmene, opp 2 prosentpoeng.

Kurz kan også bli nødt til å søke en bredere koalisjon med det sosialdemokratiske partiet SPÖ. I så fall vil det være en retur til ÖVP-SPÖ-koalisjonen som styrte i 44 år fra 1945.

annonse

Kurz har også åpnet for å danne en mindretallsregjering, men løsningen kan potensielt føre til ytterligere politisk ustabilitet og kan utløse nytt nyvalg.

Forhandlinger mellom partiene er uansett ventet å ta tid. Til slutt er det president Alexander Van der Bellen, tidligere leder for De grønne, som skal godkjenne den nye regjeringen.

Kurz kan komme til å søke grønt regjeringssamarbeid

Borgerlige ÖVP og De grønne ble valgets vinnere i Østerrike. Nå er det ventet at ÖVP-leder Sebastian Kurz vil undersøke muligheten for et regjeringssamarbeid.

I et radiointervju mandag sier Kurz at det er økonomien som blir viktigste sak i regjeringsforhandlingene, ikke innvandring.

– Utfordringen vil bli å sikre en god økonomisk vekst i framtiden, sa Kurz og pekte på frykten for resesjon i Tyskland, den uløste brexit-striden og handelskonflikter med USA.

annonse

De grønne, som er kritisk til den forrige regjeringens strenge asyl- og flyktningpolitikk, ser heller ikke ut til å være spesielt opptatt av innvandring. Dagen etter valget antydet partileder Werner Kogler i stedet at han muligens vil kompromisse når det gjelder kravet om en CO2-skatt.

Mens Kurz’ ÖVP sikret seg 37 prosent av stemmene, fikk De grønne en oppslutning på 14 prosent – en framgang på henholdsvis 5,5 og 10 prosentpoeng siden valget i 2017.

Kurz’ tidligere koalisjonspartner, det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), gikk samtidig tilbake med 10 prosentpoeng og fikk rundt 16 prosent av stemmene.

Partiet har allerede utelukket et nytt regjeringssamarbeid. Det mener det har mer å tjene på å sitte i opposisjon.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474