Foto: Apatiske flyktningbarn er ettilnærmet ukjent fenomen utenfor Sverige. Foto: Malin Hoelstad / SvD / Scanpix
annonse
annonse

Foreldre tvang sine barn til å spille apatiske og syke, for å øke muligheten for å få innvilget oppholdstillatelse.

Dette avslører en granskning utført av magasinet Filter. Barn fikk ordre om å ikke prate, le eller reagere på noe. Mange ble sperret inne og feilernært.

Dette fenomenet, som er så og si ukjent utenfor Sverige, har pågått siden 1998. Da var det en 15 år gammel gutt fra Tsjetsjenia som ikke kunne spise eller prate. Fire uker etter at familien fikk oppholdstillatelse var gutten helt frisk.

annonse

Tabubelagt

Flere eksperter var skeptiske til det som foregikk, og mente det bare var et skuespill for å oppnå asyl. Men i det svenske debattklimaet var det tabubelagt å antyde at asylsøkere løy og manipulerte.

Filters reporter Ola Sandstig har jobbet med saken høsten 2018. Han sier til Expressen:

annonse

– Når jeg etter mye om og men fant barna, så jeg at de hadde blitt misshandlet, i en slags kultur i Sverige der det var tabubelagt å si noe om dette, sier Sandstig. Han forteller videre at påstander om at barna opplevde tvang eller en form for Münchhausen by proxy ble avvist som myter.

Les også: Sverige: Fra «folkhem» til «failed state» på to generasjoner

Traumatiserte barn

Han har truffet to av barna, som beskriver det de opplevde som et helvete. Anahit Arakelyan er i dag 20 år gammel. Hennes armer er dekket av arr og traumene fra barndommen har satt dype spor:

– Det er som at jeg løper men faller hele tiden. Jeg har ikke tid til å se bakover (…) Jeg har ikke levd, bare overlevd.

Nermin ble sperret inne på et rom og overlevde på flytende føde. Beina ble svake og kroppen skrek etter mat. Han ble tvunget til å sitte i rullestol og fikk aldri være ute med venner.

annonse

Han var overbevist om at alle sykepleiere, leger og spesialister forsto hva som foregikk. Men ingen sa noenting. Hans eneste funksjon var å sørge for at familien fikk oppholdstillatelse. 12 år gammel hadde Nermin klare planer om å ta sitt eget liv.

Kun i familier 

2006 kom den første av tre statlige utredninger om apatiske flyktningbarn. På to år hadde det blitt registrert 400 barn med symptomer på apatisk tilstand. Det var kun barn som kom i følge med foreldrene som ble rammet.

80 prosent av familiene kom fra Balkan eller gamle Sovjetunionen. Det fantes ingen aksepterte diagnoser eller godkjent behandling.

Det eneste som hjalp var permanent oppholdstillatelse. Da ble samtlige barn friske etter relativt kort tid. Enkelte barn reiste seg rett opp av sengen når papirene var underskrevet. Det gis også eksempel på barn som ble friske umiddelbart etter at familien fikk endelig avslag.

Nesten like vanlig i dag

Fenomenet er nesten like vanlig i dag som for 15 år siden. Hundrevis av apatiske barn har blitt tatt hånd om de siste årene.

Reporter Ola Sandstig er klar på hvem som har skylden: Han gir dels barnelegenes arbeidsgruppe for flyktningbarn skylden, som opptrådte både passivt og aggressivt. De overså tydelige tegn på manipulasjon, og presset Sosialtjenesten for å fjerne en formulering i veiledningen som ba helsepersonell om å være oppmerksomme.

Så er det journalistene, med SVTs Uppdrag Granskning i spissen, som fant sitt eget narrativ og kun snakket med utvalgte leger med de riktige synspunktene. På den måten manipulerte mediene den svenske opinionen.

Den velkjente svenske økonomen og samfunnsdebattanten Tino Sanandaji skriver på sin Facebook-side:

– Dette er et bombenedslag. I årevis drev medier en kampanje om såkalte «apatiske flyktningbarn», en påstått medisinsk diagnose som kun dukket opp i Sverige der barn (…) havnet i katatonisk tilstand men ble friske av oppholdstillatelse.

– Journalistenes standardmetode er å manipulere lesernes følelser og finne en kommunistisk barnelege eller asylaktivist som opphøyes til «ekspert», og ukritisk får beskrive seriøse leger som onde og lite troverdige.

Detta är ett bombnedslag. I flera år kampanjade medier om så kalla ”apatiska flyktingbarn”, en påstådd medicinsk diagnos…

Publisert av Tino Sanandaji Mandag 23. september 2019

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon