Det finnes ikke grunnlag i ukrainsk lov til å etterforske demokratenes ledende presidentkandidat Joe Biden og sønnen hans, mener Ukrainas tidligere riksadvokat. Det spørs om Donald Trump er enig. Foto: AP / NTB scanpix(Photos by Robyn BECK and SAUL LOEB / AFP)
annonse
annonse

Ukraina hadde ikke rettslig grunnlag for å etterforske Donald Trumps politiske rival Joe Biden eller hans sønn, sier landets tidligere riksadvokat.

Jurij Lutsenko, som sluttet som riksadvokat for en måned siden, sier i et intervju med BBC søndag at enhver etterforskning av Biden og sønnen vil måtte starte i USA.

– Jeg kjenner ikke til noen grunn til å etterforske Joe Biden eller Hunter Biden som er i tråd med ukrainsk lov, sier han.

annonse

Representantenes hus, der demokratene har flertall, har åpnet en riksrettsprosess mot USAs president. Bakgrunnen er telefonutskrifter som viser at Trump forsøkte å overtale Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å åpne en etterforskning av Biden, som er demokratenes ledende presidentkandidat.

Bidens sønn Hunter Biden ble i 2014, da faren var visepresident i Barack Obamas administrasjon, valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Trump og hans allierte har antydet at Biden var innblandet da Ukrainas tidligere riksadvokat Viktor Sjokin, fikk sparken, angivelige fordi han etterforsket Burisma.

annonse

Lutsenko, som etterfulgte Sjokin, sier til BBC at det ikke finnes noen planer for å etterforske Burisma, og at den «mulige korrupsjonen» i selskapet skjedde to eller tre år før Hunter Biden ble styremedlem.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon